kolmapäev, mai 25, 2011

Helikopterisõit

Oli inglise keele tund. Õpetaja käskis tõlkida. Teised ei osanud, aga mina jõudsin oma lausete sõnad õigel ajal õpiku tagant järele vaadata ja oskasin. Õpetaja küsis, kes on üldse kodus õppinud. Ainult üks käsi tõusis. Üks tüdruk läks wc-sse, mis asus klassi tagaseina ääres klassiukse kõrval. Mõtlesin, et varsti lähen ise ka sinna. Õpetaja lasi mul neid lauseid, mille ma ära olin tõlkinud, natukese aja pärast uuesti tõlkida. Nüüd ma enam ei mäletanud, kuidas neid tõlkida tuli.

*
Läksime Hiiumaal helikopteri peale, et sõita üle Eesti. See oli mul esimene kord lendama minna. Ma ei teadnud, kuidas tuleb käituda. Reisijaid oli palju ja neid juhendati. Stardi hetkel pidi kinni hoidma, et mitte inertsiga kuskile otsa lennata, hiljem võis lahti lasta. Kui öeldi, et võtke nüüd prooviks torust kinni, võtsid teised ühe käega, aga mina igaks juhuks kahega. Varsti lasksin siiski käed lahti. Kui jõudsime mandri kohale, vaatasin, et helikopter sõidab puulatvadest madalamal. Siis sain aru, et ta lendab ainult mere kohal, maanteedel ta sõidab ratastel. Kartsin, et Venemaa võib helikopteri juba Eesti kohal alla tulistada. Tahtsime sellega jõuda Venemaale. Pärast Poola presidendi allakukkumist oli üks mees öelnud, et tema küll nii loll ei ole, et Venemaale lennukiga läheks, ainult bussiga.

*
Sõitsin bussis. Minu ette istusid Oudekki ja üks teine tüdruk. Nad rääkisid midagi, aga ma ei kuulnud. Küsisin, kellega nad räägivad. Nad vastasid, et nad räägivad omavahel.

*
Lugesin ajalehte. Seal oli foto kirjanikest. Enamus kirjanikke olid mehed, aga üks paljaste rindadega naine oli ka peal. Teisel fotol oli Eesti valitsus. Ühel naisministril olid üleni paljad rinnad. Mõtlesin saata kirja, et kuidas saab keegi sellisele poliitikule valimistel hääli anda, kes selliseid riideid kannab. Kui mina oleksin pidanud selle ministriga kohtuma, oleksin talle öelnud, et kõigepealt pangu ta ennast korralikult riidesse. Lõua alt oli ta riidega kaetud, aga rindade jaoks olid tehtud torud, kust need välja paistsid. Sellesarnase riietusega inimesest oli juba "Sirbis" üks maal avaldatud, nii et see oli vist uus mood. See maal oligi arvatavasti selle ministri järgi tehtud. Naiskirjanikust ei saanud aru, kas ta oli fotol üleni või osaliselt paljaste rindadega. Pille võttis mult pool ajalehte ära. Teisest ajalehest oli ta juba enne poole võtnud. Küsisin, kas ta midagi tagasi ka annab.

*
Fischeri kohta kirjutati, et tema mängis kõik partiid pimesi, ta ei vaadanud üldse nuppude poole, ainult kirjutas käike üles. Nähtavasti tahtis ta niimoodi hoida suuremat treeningu koormust. Aga mõtlesin, et seda ta pidi ikka vaatama, mis käigu vastane teeb. Mõtlesin, et hakkan ka niimoodi treenima. Vaatan igal õhtul tund aega malepartiisid ilma nuppe kasutamata. Siis lähen Eesti meistrivõistluste valikturniirile. Ütlen, et ega ma edasi pääseda ei loodagi, ma lähen sinna ainult selleks, et tugevamate vastastega mängides treenida. Aga ma pääseksin siiski edasi. Ja Eesti meistrivõistlustel võidaksin esimeses voorus Kanepit ja teises Külaotsa. Hakataks kahtlustama, et ma kasutan mängu ajal arvutit, sest mängutase ei saa nii järsult tõusta. Aga kontrollimisel nähtaks, et arvuti pakub hoopis teistsuguseid käike. Jõutaks järeldusele, et ma võitsin mõlemad mängud mitte hea mängu, vaid vastaste vigade tõttu. Mõtlesin, et kui ma niimoodi mõtlen, siis ma võin seda järgmiseks unes ka näha.

*
Oli matemaatika tund klassis 302. Sander hakkas paberile inimest joonistama. Kahtlustasin, et ta joonistab minu kohta pilapilti. Varsti käkerdas Sander selle paberi kokku ja pistis selle nagis ripuvate riiete taskusse. Natukese aja pärast läks õpetaja vaatama, mis seal taskus on, ja leidis selle paberi. Ta luges ette kolm nime, mis Sander oli välja mõelnud ja sinna kirja pannud. Aga õpetaja ütles, et ta saab aru, mis nimede tähed nendesse nimedesse on peidetud. Ta luges need ka ette. Üks oli tema nimi koos minu perekonnanimega. Sander oli selle paberi vist enne kirjutamist juba sealt taskust võtnud. Tahvlile oli kirjutatud, et mindaks näidendi proovi. Eraldi oli kirjutatud, et mina pean kindlasti minema, sest ma olen klassivanem. Ma ei tahtnud minna.

0 vastukaja: