kolmapäev, juuni 29, 2011

Roosa suu

Läksin Hennu voodi juurde. Ta ütles, et tahab "Vikerkaares" luuletusi avaldada. Vastasin, et kõigi omi ei pruugita avaldada, juba minu omi ei avaldatud. Läksin ärkamata väiksesse kööki. Panin arvuti tööle, et unenägu huvitavaks läheks. Varem olin ka unes arvuteid näinud, aga siis polnud olnud nii huvitav, sest ma polnud jälginud otseselt arvuti tööd. Läksin oma voodisse tagasi. Räägiti, et välismaal loevad paljud inimesed tehisintellekte. Mul olid sellised unenäod sellepärast, et jalad rippusid üle voodiääre. Kuulsin, et keegi viilib meie korteri ukse lukku. Läksin talle vastu, mõeldes, et ma ei karda midagi. Sissetungija polnud veel uksest sisenenud. Läksin suurde kööki. Seal mõtlesin, et selles ruumis olen ära lõigatud ja pole sissetungija eest põgenemisteed. Seetõttu otsustasin põgeneda kohe.

*
Olin jõudnud maleturniiri finaali, kus pidin kohtuma Sveniga. Aga tundsin ennast halvasti. Hakkasin viimaseid nuppe peale panema. Svenil oleks turniiri võitmiseks piisanud viigist, mina oleksin võidu korral tulnud esimeseks ja viigi korral teiseks. Ütlesin, et me võime ju viigi ka teha. Sven vastas, et võime küll. Ütlesin, et nüüd ma ei saa vist enam pakkumist tagasi võtta. Sven vastas, et ei saa jah. Mulle tuli meelde, et varem olin öelnud, et ma põhimõtteliselt ei tee kiirviike. Minuga hakati viigi tegemise eest pahandama. Öeldi, et kui oleksid kohtunud Karpov ja Kasparov, siis Karpov ei oleks minu asemel viiki pakkunud. Aga Karpovil nii halba enesetunnet ka ei olnud. Kui ma poleks viiki pakkunud ja oleksin saanud kaotuse, oleks tulemus olnud veel halvem.

*
Hakkas lõppema klassikokkutulek. Peebule ema helistas ja ta hakkas koju minema. Lahkudes ütles ta, et tema on see, kelle pärast kõige rohkem muretsetakse ja talle alati helistatakse. Vastasin, et ta ise ka helistab palju. Seda ütlesin sellepärast, et Peep oli mulle kaks korda helistanud ja üsna tühistel põhjustel. Nüüd võis ta järeldada, et mulle see ei meeldinud ja helistamise lõpetada. Kui Peep läinud oli, pöördus Reeli esimest korda tänase päeva jooksul minu poole. Ta näitas pildi pealt roosaks värvitud suud ja küsis, miks sinna hambaauke märgitud ei ole. Vastasin, et sellest ei tea mina midagi. Lisasin, et ülikoolis õpetati, et vanasti maalidel rõugearme ei kujutatud, kuigi kõigil inimestel olid rõugearmid. Mõtlesin, et "Kevades" oli Toots üks viimaseid selliseid inimesi. Reeli rääkis, et ta saab mõnede minu klassikaaslatega sageli kokku. Nad räägivad sõpradest. Temasse ei suhtuta nii, et ta on Reeda klassivenna naine.

*
Mõtlesin, et ingliskeelne sõna purr hääldusega pöö tähendab vurisema, nurruma. Võibolla siis eestikeelne väljend "rattad pöörlevad" tuleb sellest sõnast ja väljendist "rattad vurisevad". Siis võiks öelda ka "kass pöörleb".

*
Oli füüsika tund. Õpetaja ütles, et nad ei arendanud minu võimeid õige kiirusega edasi. Ta lisas, et Ago on talle rääkinud minu malemänguoskusest. Küsisin, mida Ago talle rääkinud on. Ma ei osanud arvata, kumba pidi Ago jutt võis olla. Õpetaja seostas füüsikaoskust ja malemänguoskust, sest need olid ühesugused reaalalad.

0 vastukaja: