kolmapäev, juuni 15, 2011

Vägivaldne Aafrika riik

Ühes Aafrika riigis tarvitati palju vägivalda. Seisin selle riigi piiril. Siis hakkasin kodu poole kõndima. Minuga liitus üks võõras inimene. Ajasime teel inglise keeles juttu. Tema ütles, et eestlasi on palju. Ta ütles veel, et minu jutt on "funny". Mina vastasin, et ma ei tea, mida ta sõnaga "funny" mõtleb, sest ma inglise keelt väga hästi ei oska. Ütlesin, et sõnal "funny" on kaks tähendust - üks tähendab naljakat, teine meeldivat. Aga rohkem teekaaslane minu juttu ei kuulanud, vaid keeras oma majja. Tema maja oli minu maja lähedal. Tartus oli lumi maas, kuigi oli kevad. Läksin sinna Aafrika riiki kohe tagasi. Sinna läks Krister ajakirjanikuna. Ta pidas selle riigi parlamendis kõnet ja naeris, kui talle vastu vaieldi. Teiseusulised kuulajad olid tema peale väga vihased. Nemad ei naernud kunagi, sest nad olid endale kogu elu sisendanud, et nad on tõsised. Nende pealik võttis kätte pika mõõga ja ütles, et ükskord ta andis vande ja ta täidab oma püha kohust. Selle peale tõmbas Krister talle selja tagant nööri kõri ümber. Aga võibolla seda ei juhtunud, sest Krister tõi ära pika tulba erinevaid pisiuudiseid, kus seda hulgas ei olnud. Üks uudis oli, et Krister mängis Aafrikas oleku ajal kellegagi malet, kes eesnime järgi võis olla tema noorem õde.

*
Üks vana maletaja andis vereproovi. Selle järgi oli üks näitaja halvemaks läinud ja järeldati, et tal on kasvaja. Öeldi, et ta peab kohe arsti poole pöörduma. Arvati, et siis saab haigusest jagu, sest proov veel nii halb ei ole. Mina järeldasin sellest loost, et siis pean mina ka vereproovi andma, sest kui sellel maletajal on kasvaja, siis peaks minul ka olema, kuna ma olen temaga sarnane ja olen sama rohtu söönud. Lauri K. tahtis minuga malet mängida. Tema mängis kõiki lauamänge. Aga malet olin mina rohkem õppinud ja males ta must jagu ei saanud.

*
Tätte rääkis, et noortel on males vanade ees eelis, sest vanad lahendavad maleraamatust kümme ühel ja samal võttel põhinevat ülesannet järjest. Võibolla ta pidas silmas, et nad mõtlevad mängu ajal iga käigu ajal sama asja üle uuesti, sest unustavad selle vahepeal ära, ja nii kulub neil rohkem mõtlemisaega.

*
Mängisin malet ja kaotasin. Mõtlesin, et järgmine kord pean seda varianti teist moodi mängima. Kui vastane tuli minu kuninga suunas rünnakule käikudega Vh8-h6-g6, oleks ma saanud vankri juba käiguga Oh6 lüia, aga kartsin ilmselt liini avanemist gh järel. Siiski oleks ma saanud oma etturi f2 ära kaitsta. Mõtlesin, et kui järgmine kord vastane kuningarünnakut alustab, pean ise samal ajal liputiival ründama hakkama. Särgava tõmbas joonlauaga pindadele jooni ja lõikas neid joone järgi. Mina vist poleks osanud nii sirget joont tõmmata. Särgava kandideeris koos ühe teie mehega Riigikokku kahe maapartei koalitsioonis. Liitusin ka selle nimekirjaga. Aga mõtlesin, et Riigikogus ei hakka ma vast koos oma parteiga hääletama, vaid hääletan nagu Isamaaliit. Tõnisson oli kihihuvisid esindavaid parteisid kritiseerinud. Aga see oli olnud Eesti ajal. Nüüd küll ainult Põllumeestekogud ja asunikud olidki veel kihihuve esindavad, aga olulisem oli, et need olid ainukesed vanast Eesti ajast säilinud parteid. Särgava ei pruukinudki erinevalt sellest teisest mehest valituks osutuda, sest oli nimekirjas tagapool.

0 vastukaja: