reede, august 19, 2011

Male ja teised valdkonnad

Maletajate ja teadlaste hindamise süsteem on arenenud samas suunas. Järkudele vastavad kraadid ja reitingule publikatsioonide arvu ja viitamiste edetabelid. Nii malejärgu kui ka teaduskraadi väärtus on langenud.

*
Ajakirjanikel on saanud kombeks alustada artikleid lausega, et Maleliit paistab silma peamiselt skandaalidega. Tegelikult on skandaalne, et ajakirjanikke muud teemad ei huvitagi. Kui turniir toimub, saaks selle kohta lehes avaldada vähemalt lühinupu. Kui ajakirjanikud ei ärata mõttespordi vastu huvi, langeb mõttesportlaste arv, see viib rahapuudusele ja rahpuudusest tekivad tülid.

*
Maletajad võitlevad omavahel nii malelaual kui ka sõnaliselt. Sõnalise võitluse eesmärk on saada rohkem võimalusi maleliselt võidelda.

*
Osad filosoofid arvavad, et vaba tahet ei ole olemas. Kõik tulevased sündmused olevat võimalik teoreeriliselt välja arvutada. Nietzsche olevat seda põhjendanud muuhulgas väitega, et mõte ei tule pähe siis, kui inimene tahab, vaid siis, kui mõte ise tahab. Hiljem olevat seda kinnitanud uuringud, mis näitavad, et ajupiirkond ei muutu aktiivseks hetkel, kui mõte tuleb, vaid juba natuke varem. Sellele võiks vastu vaielda, et mõte tuleb siiski oma tahtest sõltuvalt, kuna ma kõigepealt esitan endale küsimuse ja seejärel hakkan otsima vastust. Kui võtta endale rohkem mõtlemisaega, tuleb vastus teistsugune. Teiselt poolt võiks öelda, et kuigi arvutile antakse malet mängides ka mõtlemisaega, tuleb ta samasuguse mõtlemisaja korral lõpuks ikkagi samasuguse käigu peale. Inimese aju on arvutiga võrreldav.

0 vastukaja: