kolmapäev, september 28, 2011

Mõtlejate kujud

Oli varahommik. Meile oli külla toodud väike laps. Läksin oma tuppa, kus oli pime. Ühest voodist tõusis parajasti lapse ema. Panin kingad jalga. Niiviisi võisin vaiba poriseks teha. Jäin tuppa üksi ja vaatasin aknast välja. Nägin naabermaja akendes sädelust. Võtsin fotoaparaadi, et seda pildistada. Kõigepealt tuli õhuke kardin eest tõmmata. Mõtlesin, et teeks sellise foto, millest osa on ilma kardinata ja osale jääb kardin ette. Sädelus akendes lõppes ära. Pildistasin sellest hoolimata. Kui pilti vaatasin, oli sellel midagi naabermajale ette jäänud.

*
Tahtsin teha fotot, nii et taustale jääks alt teine riiulivahe. Seal hoiti mõtlejate kujusid. Need olid mõtteloo sarja autoritest, aga üks kuju oli ka minust. Küsisin, mis mõtteid ma olen mõelnud. Võibolla oli asi selles, et ma olin sarja raamatutele saatesõnasid kirjutanud. Räägiti, et isegi Heuer jäi oma kujuga rahule. Varem, kui meie kirjastus Heueri raamatu välja andis, oli Heuer isaga pahandanud. Võibolla oli asi selles, et vanaisa oli kommunistlikus parteis.

*
Mängisin Tartu meistrivõistlustel mustadega T. Õunmaaga. Kui tema kellanool kukkus, katkestasime mängu 23. käigul. Edasimängimisel oleks ta arvatavasti minu etturi ära võtnud. Tal oleks jäänud c-liinile kaks etturit, mistõttu tema enamettur väga ohtlik ei oleks olnud. Aga minu vanker oleks jäänud passiivselt b8 kaitsma etturit b7. Arvatavasti oleks Õunmaa lõpuks paremuse võiduks realiseerinud. Vastane arvatavasti analüüsis kodus katkestusseisu pikalt, samal ajal kui mina ei analüüsinud üldse. Kui turniir oli läbi, tuli mulle meelde, et me ei mänginudki katkestusseisu edasi. Olin saanud ootamatult palju punkte, nii et see mäng oli loetud vist minu võiduks, kuna käigul oli olnud vastane. Kui ma oleksin läinud ütlema, et mäng jäi lõpetamata, oleks meid võidud veel mängima panna, ja võit oleks võinud muutuda kaotuseks. Või oleks mõlemale kaotus antud, kuna meil polnud 40 käiku täis.

0 vastukaja: