reede, september 30, 2011

Välismaa malest

Kuna ma see nädal malevõistlustel ei osale, siis refereerin selle asemel, milliseid maleteemalisi artikleid leidub Austraalia ajalehe "The Australian" arhiivis. Otsustasin võtta kolm esimest otsinguvastet. Need ei tulnud ilmumise, vaid mingis muus järjekorras.

Esikohal on lugu sellest, et detsembris 2010 sai 9-aastane kalifornialane Samuel Sevian kõigi aegade noorimaks Ameerika Ühenriikide rahvusliku meistri järgu omanikuks males. Ta saavutas reitingu 2201. Tiitli omandamiseks oli vajalik reiting 2200. Varem oli ta saanud 8-aastaselt noorimana eksperdi järgu. Artikli andmetel on Ameerika maleföderatsiooni kõrgeim järk vanemmeister (senior master, mitte grandmaster), mille jaoks on vajalik reiting 2400.

15. aprillil tänavu aastal on ilmunud artikkel selle kohta, et Armeenias muudeti male koolis kohustuslikuks. Selleks olevat eraldatud 1,43 miljonit dollarit, samal ajal kui Armeenia on vaene ja tema rahvaarv on 3,2 miljonit.

Samateemaline artikkel on ilmunud ka 19. aprillil. Selles artiklis öeldakse, et Armeenias suhtutakse malesuurmeistritesse sama moodi nagu teistes maades jalgpallitähtedesse. Loetletakse, et armeenlane Petrosjan oli maailmameister aastatel 1963-1969, Kasparov sündis Aserbaidžaanis, aga on samuti poolarmeenlane, ja artikli ilmumise ajal oli välkmale maailmameister Aronjan. Kasparov olevat nime venepärane variant, tema ema nimi oli armeeniapäraselt Kasparjan.

*
Ülikooli maleklubis oli eilsel turniiril juba 9 osalejat, kellest paremad olid:

1. Jakobson 7 p.
2. Sander 6
3. Hinrikus 6
4. Reima 6

0 vastukaja: