neljapäev, oktoober 06, 2011

Mängisime kodu

Viimasel Tõnise külaskäigul mängisime kodu. Tõnis ütles, et toolide taga on tema kodu ja kutsus mind sisse. Seal jõime nähtamatut vett, piima ja mahla. Sõime suhkrut, soola ja kaneeli. Kuna toolide taga oli kitsas reketiga palli põrgatada, läksin vahepeal teisele poole toole, öeldes, et lähen õue. Varsti kutsus Tõnis mind tuppa tagasi.

Tõnisel olid kodust kaasa võetud Mõmmi, mootorratas ja traktor. Minu käest küsis ta malenuppe. Mina panin peale algseisu, aga Tõnis pani kõik mustad nupud mustadele ruutudele.

Vaatasime gloobust. Näitasin, kus maal mis loomad elavad. Tõnis hakkas esitama täiendavaid küsimusi. Nende maade kohta, kelle loomasid ma täpselt ei teadnud, ütlesin seal elava rahva nime. Kõigi ookeanide kohta ütlesin, et seal elavad kalad. Pärast näitas Tõnis ise kõiki ookeane ja ütles, et seal elavad kalad.

Lugesin lasteluulekogudest luuletusi ette. Ütlesin kõigepealt luuletuse pealkirja ja näitasin selle illustratsioone, mille peale Tõnis pidi ütlema, milliseid luuletusi ta tahab kuulda ja milliseid mitte. Raamatust "Mere ääres, metsa taga" tahtis Tõnis kõige rohkem kuulda luuletust mullidest. Lugesin selle ette neli korda järjest ja Tõnis soovis veel viiendat korda. Ott Arderi raamatust "Mine metsa!" vaatas Tõnis väga pikalt pilti, kus suured mängivad palli ja irvitavad ning väike laps ei saa palli kätte. Tõnis tahtis mitu korda, et ma lehed selle pildi juurde tagasi keeraks ja kommenteeris seda. Teine pilt, mida ta mitu korda näha tahtis, oli jänesega.

Tõnis soovis veel, et ma loeks talle ette ERSP ajalugu. Tegin lugemises mitu korda pause ja küsisin, kas ta saab aru. Tõnis noogutas.

Tõnis soovis kuulda lastelaulu. Keerasin kõik Eesti raadiojaamad läbi, aga üheltki ei tulnud ja Tõnis ühtegi muud laulu ei tahtnud. Mulle meeldis ka ainult ühelt raadiojaamalt tulnud laul, aga Tõnisele ei meeldinud isegi see.

Kui Tõnise vanaema meid sööma kutsus ja ise kohe ei tulnud, hüüdis Tõnis: "Vanaema, tule sööma! Mina ja Tõnu tegime."

0 vastukaja: