neljapäev, oktoober 27, 2011

Murrang Hispaania avangus

Mängisime kooli õuel jalgpalli. Andsin Kristerile vastase värava all söödu ja ta lõi värava. Seejärel olin käpuli maas ja lõin palli nina ja pealaega, nii et sain ise värava. Kohendasin prille ja need murdusid keskelt pooleks. Ütlesin, et prillid maksid üle poole kuu sissetulekust ja läksid kümne päevaga katki. Lauri K. ütles, et seda ta arvas. Oletasin, et kuna klaasid on terved, siis saab võibolla vanad klaasid uute raamide sisse panna, nii et prillid tuleks odavamad. Aga mulle öeldi, et uute raamide jaoks tuleks neid klaase väiksemaks teha ja see läheks kokkuvõttes veel rohkem maksma. Lootsin, et uued prillid tulevad vastupidavamad, sest praegused olid murdunud tükilise struktuuri tõttu. Kuna ilma prillideta ei näinud ma koolis midagi teha, siis lahkusin, et hiljem uute prillidega tagasi tulla. Läksin polikliinikusse. Seal ütles üks arst, et minu silmaarst on liiga vana ja ei oska seetõttu piisavalt hästi ravida.

*
Lugesin ühest malenurgast, et ühel turniiril saadi Hispaania avangus samade värvidega mitu kaotust korraga. Malenurga autor kirjutas, et sellel pidi mingi põhjus olema, sest tegemist on vana ja läbiuuritud avanguga. Ilmselt oli tehtud enne seda mingi uuendus, mis oli malenurga autoril kahe silma vahele jäänud. Ja iga partii läbi mõtlemine oleks kõvasti aega võtnud. Vaatasin oma Hispaania avangu partiide kausta. Sellel kaanele olin kleepinud ajalehest välja lõigatud lause, kus "Hispaania" oli kirjutatud eraldi reale. Tahtsin hakata malenuppe tõstma. Märkasin, et valgetel on peal üheksa etturit. Võtsin üleliigse laualt. Ühe etturi juurde panemise trikki oli tehtud varemgi. Oli vist tahetud vaadata, kas ma märkan, aga see trikk oli mulle tuttav. Kuna mõned malenupud olid ära kadunud, oli teisest karbist võetud asendusnuppe, mis olid jämedamad ja vagudest kaunistustega. Et teise karbi nupud olid ilusamad, siis mõtlesin, et võiks kõik sealt võtta. Mängitavast partiist oli mul väga udune ülevaade, nagu unenägudes tavaline. Mõtlesin, et see tuleb sellest, et ma ei esita endale konkreetseid küsimusi. Otsustasin küsida, mitu ühte või teist liiki vigurit on laual. Kõik, mille ma kokku lugesin, olid algseisus ettenähtust suuremad arvud. Tekkis küsimus, milline siis algseis oli olnud.

*
Olin oma maja ees. Tõmbasin asfaldile ringi, mis kohe jäätus. Mõtlesin, et võibolla on ringi mõte selles, et katkematust joonest ei ole võimalik libisemata üle astuda. Aga kuna ring oli väike, sai sellest lihtsalt kõrvalt mööduda. Tahtsin minna istuma vaibakloppimispuudele. Aga seal juba lapsed istusid. Mina olin täiskasvanu. Mul jäi üle istuda naabermaja vaibakloppimispuudele, mis olid tühjad. Läksin istusin oma maja taha muruplatsile. Kõnniteel olid ähvardavad lapsed. Tõstsin nende hirmutamiseks käe lumekuuliga õhku. Nad põgenesid kaugemale. Aga tundus, et hirmutamisega olin nad muutnud üksteise vastu agressiivsemaks. Eemale jõudes alustasid nad omavahelist vihast lumesõda. Mina olin väga unine ja magasin. Naabermaja rõdult jälgis üks naine pingsalt, ega ma lastele midagi kurja ei tee. Oma maja aknast võidi vaadata, et lisaks sellele, et ma magan öösel teistest pikemalt, magan ma ka päeval. Olin liumäe juures, mis ei olnud maa külge kinnitatud, vaid kiikus ja võis ümber minna. Otsustasin kõndida oma maja ümber ringi. Tuppa tagasi jõudes oleks nähtud, et tänane jalutuskäik jäi tavalistest lühemaks. Maja kaugema otsani jõudes nägin munakivi platsi. Selle ümbert kõnniteed mööda ei saanud kõndida, sest seal oli suur koer. Aga lõigata ka ei saanud, sest seina ääres seisis mees kahe suure koeraga. Läksin tuldud teed tagasi. Isegi maja ümber ringi kõndimise plaan oli läbi kukkunud.

0 vastukaja: