esmaspäev, oktoober 31, 2011

Padjamustrist toidulaud

Täna mängisin Tõnisega esimest korda kulli. Küsisin, kas ta kulli on mänginud. Ta ütles, et ei ole, ja ma õpetasin. Mängisime seda rohkem naljamänguna.

Mängisime ka söömist ja joomist. Näitasin, et mustriga padi on kaetud laud, kus on taldrikud, jooginõud, keskel kauss, noad, kahvlid ja lusikad ning sinep.

Joonistasime nii, et Tõnis ütles mulle ette, millise pliiatsiga ja mida joonistada tuleb ning mis värviga ja kui palju värvida. Pidin joonistama päikseid, mammusid ja nägu. Minu joonistatud näol oli Tõnise arvates suu rõõmus, aga silmad kurjad. Et nad enam kurjad ei oleks, tuli neid värvida.

Tõnis ütles, et ta tahab "valemängu", mispeale andsin talle malelaua ja Tõnis pani kõik nupud ruutudele, küsides nuppude ja nende osade nimesid. Ühest komplektist nuppudest jäi talle väheks ja ma andsin teise lisaks. Hiljem leidsin klotsikastist ka kunagi kabenuppudena kasutusel olnud puunuppe ja näitasin esimest korda, et need saab ka malelaua ruutudele panna.

Tõnis tahtis järjekordselt üleskeeratava mängukonna hüppama panemist. Ta tahtis, et ma ise kaasa hüppaks, nagu olin ükskord ammu teinud.

Kui näitasin fotoaparaadist fotosid, soovis Tõnis, et ma pildistaks ka Mõmmit. Küsisin, kuhu Mõmmi pildistamise ajaks panna. Tõnis soovis, et Mõmmi istuks raamaturiiulis raamatute ees. Hiljem ütlesin, et me pole täna veel klotsidega mänginud. Soovitasin ehitada Mõmmi ümber maja. Mina kujutasin ette, et laduda Mõmmi ümber sirged müürid, aga Tõnis ehitas ümber Mõmmi hoopis tohutu klotside kuhja, milleks kulus enamus klotse. Tegin Mõmmi majast ka foto. Tõnisel lasin valida, kui palju digiaparaadis selle jaoks vaadet suurendada. Mõmmi maja ehitamine oli viimane mäng, milles mina osalesin. Pidin minema arsti juurde. Tõnis soovis, et ma ei läheks, kuna ta üksinda kartvat. Aga pärast kuulsin, et ta olevat tegelikult pärast minu lahkumist tükk aega üksi mänginud, nii et vanaema sai kõrvaltoas arvutiga töötada.

Varasemal kellaajal uurisime pikalt vana arvuti klaviatuuri. Tõnis küsis tähtede nimesid. Loetlesin suurema hulga sõnu, mis mingi tähega algavad. Tõnis kasutas klaviatuurinuppe ka raadionuppudena, öeldes, mis laulud kõlama hakkavad. Laulsime mõned enda väljamõeldud laulud.

Kui ma koju tagasi jõudsin, Tõnis parajasti magas. Kui ta äratati, pidi ta lahkuma. Uksest väljudes ütles ta, et läheb tööle.

0 vastukaja: