esmaspäev, november 21, 2011

Ämblikud ei ole putukad

Koolis püüti õpetada väga erinevaid aineid, aga ülikooli astudes tuli valida endale üks eriala. Kui oma põhierialal tuleb ennast hiljem kogu elu täiendada, siis võiks täiendada ja meelde tuletada ka varem õpitud aineid. Selleks võiks lugeda vahel mõne raamatu igalt põhiliselt erialalt. Mul on juba tükk aega olnud mõte lugeda läbi mõni "Loomade elu" köide. Seni olen neist ainult pilte vaadanud ja üksikute konkreetsete loomade kohta lugenud. Aga nüüd proovin ühe köite tervikuna läbi lugeda. Kaalusin, kas võtta selleks imetajate köide, kes on kõige lähemad sugulased. Aga see ilmus eesti keeles segastel aegadel ja on muudest köidetest halvemini trükitud, seetõttu ei ole kõige kutsuvam. Võtsin hoopis putukapildiga selgrootute kolmanda köite, sest kunagi olen tahtnud saada putukateadlaseks. Arvasin, et kogu köide on putukatest. Aga selgus, et seal on siiski juttu ka muudest loomadest. Mina olen ämblikuid välimuse järgi alati putukateks pidanud, aga selgus, et teadlaste arvates ämblikud siiski putukate hulka ei kuulu. Mõtlesin juba paar päeva enne lugemise alustamist, et on öeldud, et putukatel on kuus jalga, aga ämblikutel on hoopis kaheksa. Nüüd uurima hakates selgus, et kõigil putukatel on tõesti kuus jalga. Hulkjalgsetel, kelle hulka kuuluvad sajajalgsed ja tuhatjalgsed, on jalgu ämblikust veel rohkem, aga nad on putukatele ämblikust siiski lähemalt sugulased. Raamatus on kirjutatud sadajalgne, aga sõnaraamat lubab selle kõrval ka sajajalgne öelda. Kuna ämblik ja putukas on väliselt nii sarnased, tahaks nende kohta tavakeeles ikkagi ühist sõna kasutada. "Laua peal ronivad selgrootud," oleks ka imelik öelda. Kui "Loomade elu" köitest jäi juba mulje, et putukad on seni kujutletust kitsam mõiste, siis entsüklopeediasse vaadates mõiste jälle laienes, sest seal on öeldud, et kolmveerand kõigist loomaliikidest on putukad.

Raamat algab kohe ammu väljasurnud trilobiitide kirjeldusega. Nende kohta on üle kahe lehekülje juttu ja pilte. Selle peale tuli meelde, et "Loomade elu" köiteid lehitsedes ei ole ma kunagi märganud dinosauruste pilte, kes on samuti välja surnud. Roomajate ja kahepaiksete köitest kontrollides selgus, et seal on dinosauruste kohta mõned üksikud read, ja pilte tõesti mitte. Ühtlasi sain teada, et dinosauruste teine nimi on raitsisalikud.

TÄIENDUS. Nüüd tuli meelde, et ämblikuid ja putukaid ühendav sõna on lülijalgsed. Nende osa algab juba teisest köitest. Lülijalgseid jaotatavat erinevates süsteemides erinevalt, võibolla siis on mõnes süsteemis ämblikud ja putukad ka kokku pandud. Igaljuhul putukad ja hulkjalgsed on trahheeloomad, aga trahheesid on ka ämblikutel.

0 vastukaja: