reede, november 11, 2011

Unenägemine on lai eriala

- Kas tänased unenäod peaks üles kirjutama?
- Täna hommikul mäletasin kahte unenägu. Üks neist on praeguseks täielikult ununenud ja tõenäoliselt enam meelde ei tule. Teisest niidiotsa veel mäletan, mille järgi ehk ülejäänu kirjutama hakates ka meelde tuleks, aga see ei olnud kõige ilusam unenägu.
- Kas tänasel maleturniiril ilusaid partiisid oli?
- Võidu hetk on enda jaoks siis ka ilus, kui partiil muidu suurt väärtust ei ole. Selles mõttes ilu ei olnud, et oleks olnud suuri edukaid kahinguid. Endast tugevamate vastu ma punkte ei saanud.
- Mille järgi mängija tugevust hinnata?
- Ma ei tahaks seda teha reitingu järgi, sest reiting näitab stabiilsust, mitte maksimaalset tugevust. Ja enamus minu osalusega turniire ei lähe reitinguarvestusse. Täiesti objektiivset näitajat vist ei olegi võimalik leida.
- Seega on male sama subjektiivne kui unenägemine?
- Subjektiivsuse aste on ikkagi erinev. Males on vähemalt püütud kehtestada reegleid, aga unenägude puhul otsitakse ainult seletusi. Unenäod on malest palju laiem eriala.
- Aga malega on seotud laiem tutvusring?
- Kui vaadata selle järgi, kui palju üks või teine mulle tuttavaid on toonud, siis tuttavate maletajate arv on suurem kui tuttavate unenäohuviliste. Aga kui vaadata, keda mina unes näen, siis enamus unes nähtutest ei ole maletajad. Maailmas on unenägijaid rohkem kui maletajaid.
- Aga malepartiid kestavad kauem kui unenäod?
- Magamisele kulutab inimene kõige rohkem aega, kuigi kogu magamise aja ei näe ta unenägusid. Üks unefaas on siiski ettevalmistus teiseks. Ja unenägude ettevalmistus on ka kogu ärkveloleku aeg.
- Minu ajalooteemaliste unenägude raamatu ettevalmistuseks võib lugeda kümmet aastat ülikooliharidust?
- Võibolla ma koostasin selle veel liiga noorelt. On väidetud vist, et ajaloolase parim iga on 60 aastaselt või midagi sellist, kui lugemus on suurem. Teiselt poolt väitis viimases kekskooliklassis minu ajalooõpetaja, et keskkoolilõpetajad teavad kõige rohkem, hiljem elukutselised ajaloolased tegelevad juba kitsamate teemadega.
- Aga mina olen maailma ajaloo kohta üldistusi viimasel ajal rohkem teinud?
- Viimasel ajal olen jah rohkem seoseid leida püüdnud. Aga konkreetseid fakte olen vist ka kõvasti unustanud. Ajalooteemalisi unenägusid on vist ka vähemaks jäänud.
- Ma pole enne magamaminekut enam sellist spetsiaalset ettevalmistust ka teinud?
- Raamatusse võetud unenägude nägemise perioodil valmistasin neid ette päheõppimisega. Nüüd olen lootnud rohkem mõtlemisele, et siis tulevad targemad unenäod. Viimati nägin malemängu õpetamise teemalise unenäo, mille võiks peaaegu ärkvel olles ka maleõpikusse panna.

0 vastukaja: