pühapäev, jaanuar 29, 2012

Välisekspertide põhiseadus

Läksin kooli ja jäin tundi hiljaks. Kohale jõudes tahtsin võtta kotist päevikut, et vaadata, mis üldse tänane tunniplaan on. Aga mul tuli ilma vaatamatagi meelde, et kolmapäeviti on kaks esimest tundi kehaline kasvatus. Siis jõudsin võibolla isegi liiga vara kooli, sest ma olin natuke haige ja ei saanud hästi tunnis osaleda. Aga väga haige ma ka ei olnud. Mõtlesin õpetaja käest küsida, kas ma tema arvates pean tunnis osalema.

*
Lugesin "Õhtulehte". Avastasin, et ühe artikli lõpus on mind mainitud. Täna oli mind kooli ajalehes samuti mainitud. Ma olin nii kuulus, et minust kirjutati päeva jooksul kahes ajalehes. "Õhtulehes" oli artikkel sellest, et väliseksperdid koostavad Eestile uue põhiseaduse. Intervjueerija mainis, et kui mina selle vastu listis protesteerisin, võtsid Ploompuu ja Kulbok jälle rivvi. Intervjueeritav vastas, et igast koopast tulevast häälest ei pea välja tegema. Ta täpsustas, et peab silmas Ploompuud ja Kulbokki. Seega ta mind silmas ei pidanud. Ma ei teadnud, kas ta sellega hindas mind madalamalt või kõrgemalt. Aga ilmselt mõtles ta seda, et Ploompuu ja Kulbok kirjutavad ainult listis, aga mina lisaks blogis, mis on rohkematele inimestele nähtav. Listis olin kirjutanud, et Eestil on parimate eesti kirjanike viimistletud sõnastusega põhiseadus ja nüüd tahetakse selle asemel kehtestada välisekspertide keeleliselt vigane. Mõtlesin, et välismaalastel põhiseaduse kirjutada laskmine on samasugune tegu nagu Euroopa Liitu astumine, mõlemal juhul lastakse otsuseid teha nendel, kes kohalikke olusid halvemini tunnevad. Mõtlesin kirjutada, et kui väliseksperdid koostavad põhiseaduse võõrkeeles ja ametlikult kehtestatakse selle vigane tõlge, kas siis kohus peab arvestama tõlget või originaali.

*
Magasin oma voodis. Kuulsin Tõnise häält. Ma olin vist juba ärkvel, ainult hoidsin silmi kinni. Mõtlesin, et väikestel lastel erinevalt vanematest inimestest on nii suured kogemused, et nad saavad aru, kui inimene tegelikult ei maga. Mul õnnestus siiski sügavamalt magama jääda. Hääli kuulsin edasi. Mõtlesin, et varem kuulsin ma unenägudes vendade hääli ja nüüd vennapoegade omi.

0 vastukaja: