laupäev, jaanuar 07, 2012

Võibolla tegin eksami

Seisin bussipeatuses. Buss tuli. Ma ei hakanud kohe peale trügima, vaid vaatasin, et inimestega kokku ei põrkaks. Selle ajaga sõitis buss ära. Uued bussid ei pruukinud olla õige numbriga. Kui jälle bussi peale sain, augustasin pileti. Siis vaatasin, et seal olid juba varem augud sees. Rohkem pileteid mul taskus ei olnud. Võtsin raha, et juhi käest järgmises peatuses uus osta. Siis mõtlesin, et kui see pilet oleks juba varem kasutatud olnud, siis ma poleks teda taskusse tagasi pannud. Küsisin ühelt kaassõitjalt, kas minu pileti sees varem olnud augud on komposteerimise tagajärg. Ta vastas, et ei, need on kuupäeva augud. Panin raha ära.

*
Olin tunnis. Seal räägiti, et kõigile, kes sünnivad annetega, ei ole antud head saatust. Ütlesin, et sellest järeldub, et saatus on ette antud. Õpetaja kandis ühe väikse lapse klassist välja. See hakkas karjuma. Ta nuttis sellepärast, et ta oli rumalast perest ja talle ei meeldinud, kui teda seostati minu, mitte enamusega. Õpetaja ütles talle, ära mulle ainult peale pissi. Ilmselt seda vahel juhtus ja õpetaja pidi pärast seda samade riietega tööl edasi olema. Varem olin ma selles klassiruumis istunud eespool pingis, aga nüüd istusin eelviimases, seljaga õpetaja poole. Õppeaasta lõpp lähenes ja me tegelesime bioloogia õpiku läbi lugemisega. Varem olime seda õpikut lugenud ainult algusest. Mul oli raskusi loetu täieliku meeldejätmisega. Mõtlesin, et mälu järgi kontrolltööd kirjutades on alati osa juttu fantaasia.

*
Öösel tungisid meie korterisse võõrad. Mul ei õnnestunud ärgata. Röökisin. Isa toas tuli põles, sest isa ei olnud veel magama läinud. Ronisin vaevaga käpuli voodist välja. Märkasin, et põrandavaip sätendab. Mõtlesin rääkida, et pärast seda, kui tegin ühe sisseastumiseksami füüsikasse, tegin teine aasta katseks uuesti füüsikasse, et võrrelda kahe aasta tulemuste erinevust. Teine aasta sain juba vähem punkte, aga endiselt üle 50 protsendi ja oleks vist ikka veel sisse saanud, kui ma oleks tahtnud. Aga peale füüsika eksami ma teisi sisseastumiseks vajalikke eksameid üldse tegema ei läinud. Tulemus halvenes sellepärast, et mul polnud enam aasta aega kooli füüsika tunde olnud. Aga ma ei olnud kindel, kas see teist korda füüsika eksami tegemine oli toimunud päriselt või ainult unenägudes. Arvatavasti siiski päriselt, selle peale need unenäod tulidki. Kõndisin tänaval, kus liikus palju nappides riietes naisi. Üks neist laulis:
Kuigi meelest läheb meel,
hooplemas näen sind igal teel.

0 vastukaja: