neljapäev, veebruar 09, 2012

Hindematemaatika

- Mille poolest võib matemaatika õpetaja erineda teistest õpetajatest?
- Ta tunneb arve paremini ja võib seetõttu panna teistsuguseid hindeid. Ta võib panna hindeks pii. Või leida, et pluss ja miinus on liiga umbmäärased ja asendada need komakohtadega.
- Aga ülikoolis pannakse hindeid nüüd tähtedes?
- Kui ülikooli õppejõuks satub maletaja, võib ta teada, et tähti saab pikemalt öelda, et üliõpilane õigesti kuuleks. Kui üliõpilane saab hinde F, kõlaks see Friedrich. Rooma ajaloo eksamil võiks küll segadust tekitada, et Caesar ei ole kõige kõrgem hinne, vaid paremuselt kolmas.
- Maksimaalse hinde korral on ka üks vastus parem kui teine?
- Males võib saada turniiril esikoha nii, et võitja reiting seejuures langeb. Samas temast taha jääjate oma võib tõusta. Parimale hindele antud vastus ei ole veel nii hea kui hindamatu.
- Enesehinnang ei tohiks sõltuda õppejõu pandud hinnetest?
- Ühe enesehinnang võib olla madal sellepärast, et sai maksimaalsest üks pall madalama hinde, teisel kõrge sellepärast, et ei saanud minimaalset. Sellest, mis hinde õppejõud paneb, võib sõltuda ka hinnang õppejõule. Mõni hindab lahkemat ja mõni rangemat.
- Aga võidakse olla samaaegselt ühe vastaja vastu lahke ja teise vastu range?
- Selle vastu aitab, kui hinded on avalikud. Kui hinded muutuvad kaitstavateks isikuandmeteks, väheneb hindaja töö läbipaistvus ja see peaks tekitama korruptsiooni. Täna levitati artiklit, mille järgi Facebook tekitab masendust, sest seal saab ennast teistega võrrelda, aga see ei seleta, miks see keskkond on nii populaarne.

2 vastukaja:

Anonüümne ütles ...

Näoraamatu populaarusese taga on globaalselt leviv virtuaalne asotsiaalsus. Kuna virtuaalne pole tegelik, vaid kõigest peaaegu tegelik, seega ikkagi kujutluslik ja päriseluga lingitud vaid "kliki" (klõpsu või täpsemalt inimese näpuvajutuse) kaudu, siis kannatab selle all ka FB-ga ühendatud kogukonna psüühe. Sestap tuleneb FB-depressioon sotsiaals(us)est abstaheeritud füüsise frustratsioonist.

Simo Runnel ütles ...

Minul vähemalt depressiooni ei ole. Eile naersin tundide kaupa. Facebookis rikub tuju vahel see, et seal on sissekannete hindamise ja mittehindamise võimalus ja osade sissekannete eest ei tule ühtegi plusspunkti. Aga kui üks tuleb, siis see juba parandab tuju.