neljapäev, september 20, 2012

Söepulk

Krister kirjutas tahvlil matemaatikaülesannet. See oli võrrand ühe funktsiooni kohta. Leidsin tema kirjutatust arvutusvea, mille ta tegi vist meelega. Õpetaja küsis mult, kas ma olen Kristeri kirjutatuga nõus. Vastasin, et ei ole. Läksin ise tahvlile kirjutama. Kirjutasin arvutusvea eelsest kohast alates. Kustutasin mitu korda enda kirjutatu ära ja alustasin uuesti. Võibolla oleks pidanud alustama päris algusest, sest Krister võis juba enne minu märgatud viga neid teinud olla. Tahvlile ilmus slaid. Ütlesin, et kui te slaide lasete, siis laske paremasse kohta. Slaidi lasi Helen. See koosnes tema koostaud nimekirjast selle kohta, mis minu lahenduses valesti on. Jõudsin lugeda esimest rida, et juba algandmetes on vigu. Siis pööras õpetaja pead, mistõttu Helen kustutas slaidi ära. Ta oli püüdnud seda näidata õpetajale märkamatult, mistõttu ei olnud hea, et ma olin sellest valju häälega rääkinud. Mul olid kõik ülesandes esinevad arvud juba pähe kulunud. Krister ütles oma kohalt, et ma olen tema pealt maha viksinud. Ta leidis oma paberilt seletuse, et ta oli kaks erinevat ülesannet üheks lugenud ja sellepärast valesti kirjutanud. Peep tuli tahvli juurde näitama, kuidas tuleb õigesti kirjutada. Matemaatika lõpueksam oli vist juba toimunud, aga ma ei olnud matemaatikat selgeks saanud. Peebu õpetatud asjad tulid ka tahvlile liiga tuhmilt, nii et minu silmad seda vaatamata korduvale parandamisele ei võtnud. Mõtlesin, et kui mulle nüüd tunnitöö eest kaks pannakse, siis karjun, et proovi ise pimedana kooli lõpetada. Või et kõigi haigustega, sest nägemine ei olnud minu ainuke probleem. Ütlesin, et sellele tahvlile ei saa kirjutada, ma kirjutan parem paberile. Läksin istusin oma kohale tagasi. Sellega oli ring täis, sest ülesande lahendamist olin alustanud ka paberil. Tundi tuli hilinemisega Raido. Ta tegi nalja, et kui te tahate võimuesindajaid rahuldada, siis tehke neile seda ja seda. Ta oli vist varasemast meelde jätnud, et joonistamistundides ei ole kõige rangem kord, nii et võib hilineda ja nalja teha. Esimeses pingis istuv kursusekaaslane ütles, et karguga mees tuli, ega mina ja Raido olime varem sõbrad.

*
Isa ütles, et ma koristaks nüüd oma kirjutuslaua ära. Mul polnud kavatsust seda praegu teha, sest hakkasin kooli minema. Ja ma ei tahtnud seda ka hiljem teha, sest ainuke võimalus virnu teise kohta panna oleks tõsta nad omanikuta voodi peale. Isale oleks võinud öelda, et vaadaku oma kirjutuslaua virnu. Isa põhjendas oma soovi, et kõik, kes minu toas käivad, võtavad laua pealt midagi kaasa, nii et asjad on igal pool laiali. Ta näitas mingi seadeldise külge kinnitatud väikseid albumeid, ja ütles, et natukese aja eest oli selle asukoht mulle väga tähtis, aga nüüd olen selle unustanud. Vaidlesin vastu, et mina pole seda rääkinud, sest ma ei tea, mis see on. Albumi kaane materjal oli küll minu albumi oma sarnane, aga minu album oli suurem. Ütlesin, et võibolla ma rääkisin ainult sellest seadeldisest. See, et asju laiali tassiti, oli paratamatu, sest nüüd liikus majas väikseid lapsi. Panin isa nurka seisma. Isa seisis seal natuke aega ja siis tuli mind nurka panemise eest tänama.

*
Kirjutasin söepulgaga. Kirjutamist alustades oli see alles täiesti uus. Mulle meeldis päev läbi kirjutada. Kui ma oleks kirjutatut avaldamiseks pakkunud, oleks seda nimetatud grafomaaniaks. Aga kui ma kogu aeg kirjutasin, sain ma sama asja mitu korda läbi kirjutada, nii et see muutuks väärtuslikuks. Aga kui see oleks ka eraldi võttes väärtuslik, võidaks ikkagi öelda, et see on blogis avaldatud unenäokirjelduste kordamine. Vahetasin vahepeal söepulga kaldenurka, et kirjutada hetkel teravama servaga. Mõtlesin, et võibolla tegin vea, et hakkasin kirjutama söepulgaga, sest süsi võib vist aja jooksul loetamatuks muutuda. Söepulk oli Tõnu oma. Tõnu küsis mult pastakat. Sauna ukse juures oli kivipind pragunenud. Läksin maleturniirile. Need olid Tartu meistrivõsitlused. Pandi laudasid mängimiseks valmis. Mul tuli vist mängida põrandal külili lamades. Selliseid mängijaid oli teisigi. Klaus alustas turniiri alles kolmadast voorust. Rei ütles, et pani Kausile kahes esimeses voorus võidud. Seda sellepärast, et nüüd oli osavõtjaid paaritu arv ja igas voorus pidi keegi vabaks jääma.

0 vastukaja: