reede, oktoober 12, 2012

Teine koht

Täna võitis 12 osavõtja ja 10-minutilise mõtlemisajaga päevakeskuse turniiri Okas 10,5 punktiga. Teise koha sain mina 8 punktiga. 3.-5. kohta jagati 7 punktiga, vist Ojaste, Šukys ja Metsoja. Kaotasin Šukysele, viigistasin Ojaste, Seljodkini, Metsoja ja Okasega. Okasega oli vaidlus, kas mängu tulemus pidi olema viik või tema võit. Mängisin täna kõigi vastaste vastu selliseid avanguid, mida ma olen keskmisest vähem tarvitanud. Panin ühe oma raamatu auhinnaks. Teise jätsin Peebo kätte nädalavahetusel toimuva turniiri jaoks.

4 vastukaja:

asjaosaline ütles ...

ilmselt peaks valekäigu sooritanul olema üsna piinlik tulemust viigiks pidada. paistab et mõnedel maletajatel isiklikest valekäikudest probleeme ei ole, neid suudetakse "unsutada" lausa sama partii jooksul.

määruste päraselt, on välkmales valekäik kaotus. ja seejuures ei vaielda üldjuhul, kas kuningas on tules esimest või teist korda järjest, et teda siis "tulest välja kohendada".

Simo Runnel ütles ...

Välkmales on esimene valekäik kaotus, kiirmales kolmas. Päevakeskuses mängitakse kiirmale reeglite järgi.

Anonüümne ütles ...

Kohe näha, et ajaloolane... tasub siiski meenutada ,et viimast reeglina kirjutavad võitjad ja ümber kirjutamise katseid on soovitav lükata väga kaugesse tulevikku.

Seda, millise male vormiga on tegu, ei määra võistluse ega partii läbiviimise koht. Kui mängid partii katusel ja lööb välku, ei teki niisis välkmalet ja ka fotograafide kohalviibimine keldris ohtra "välgutamisega" ei tee seda.
Küll määratleb aga malelise reeglistiku ajakontroll.

ajakontrolli mõistest saab lähemalt lugeda kas siit: http://et.wikipedia.org/wiki/Male või otse FIDE kodulehelt.

Päevakeskuses mängiti sel päeval ajakontrolliga 10 min partiile.

Ehk, malelises mõttes kujuneb paraku sinuga välja nagu nukitsamehes.
Üks on loll ja teine on laisk, ning keski pidi üksinda rabama

Enne malet mängima asudes, võiks enesele teha selgeks selle mängu reeglid, sama kehtib ka paraku nn abikohtuniku suhtes.

Seega mängiti välkmale reeglite järgi, ning sinu partii loen ma kaotuseks sõltumata sellest, kas su kuningas oli tules ühe või kaks käiku järjest.

Rääkides aga maksimum punktidest turniiril, võiksid vaadata Tartu välkmale selle aastatuhande ajalugu, kus on võetud ka 25 punkti kahekümne viiest võimalikust. Nime ei nimeta, jääb sulle endale ka midagi teha.

Simo Runnel ütles ...

FIDE reeglid kehtivad üldjuhul, turniiri korraldaja võib neid kohandada. Kui Peebo on olnud kohtunik, on ta kehtestanud ka 5 minutiga turniiridel reegli, et alles kolmas valekäik on kaotus, põhjendusega, et muidu läheb puudelõhkumiseks. Võib järgmine kord üle küsida.