kolmapäev, oktoober 24, 2012

Uue partei poliitika

Tõnu läks hommikul pimedas kooli. Enne väljumist ütles ta mulle, et helistab kahe tunni pärast, et mind äratada. Vastasin, et ta võib helistada küll. Kui ta läinud oli, mõtlesin, et parem, kui ta mul kauem magada laseks. Aga aeg möödus ja telefon ei helisenud. Mõtlesin, et see võib heliseda siis, kui ma olen vannitoas ja ei saa vastu võtta.

*
Isa pani põlema küünla ühe parempoolse poliitiku auks. Panin teise küünla juurde, sulatades seda kõigepealt altpoolt, et ta kleepuks aluse külge ja püsti seisaks. Aga see teine küünal oli paremäärmuslase auks. Äärmuslase auks ma küünalt põletada ei tahtnud, seetõttu proovisin selle asemel põlema panna kolmandat normaalse poliitiku auks. Aga kolmas küünal ei seisnud otse püsti, vaid ainult viltu. Seetõttu tuli siiski äärmuslase küünalt põletada. Väljusin kodust. Vaibakloppimispuude juures jälgisin ühe poliitilise organisatsiooni tegevust. See teatas, et varsti ta muutub parteiks, kõigepealt nad selgitasid välja, kes nende organisatsiooni liikmeks ei sobi. Sellest järeldasin, et mind nad liikmeks ei võtaks. Mõtlesin, miks nad arvavad, et need, keda nad liikmeks ei võta, nende poolt hääletavad. Fotol olid organisatsiooni mees- ja naisliikmed naeratavate nägudega, sest nad arvasid, et neil läheb valimistel hästi. Aga mina ennustasin, et kui küsitlus tehakse, kavatseb neid valida ainult üks protsent kodanikke. Organisatsiooni kuulusid Herkel, Pruuli ja Muuli. Tegelikult Muuli võis isikumandaadiga Riigikokku saada. Aga Riigikokku saamisest oleks vähe olnud, sest kui partei lubas ajada teistest erinevat poliitikat, siis poleks ükski teine nendega koostööd teinud ja nad poleks saanud lubadusi ellu viia. Partei tahtis, et Eestisse ehitataks suure raudtee asemel väike. Valitsus oli varem alustanud suure raudtee ehitamist, aga see oli pooleli jäänud. Uus partei lubas valminud osa raudteest põlema panna. Jõudsin maakohta, kus see pidi toimuma. Seal maakohas ilmusid aeg-ajalt hundid karja juurde ja karjased pidid põgenema puu otsa. Mõtlesin, et puu otsa ronimisega väga kiire ei ole, sest loomad lõhnavad palju tugevamini kui inimesed, nii et hundid murravad kõigepealt loomi. Olime kolmekesi puu otsas. Ütlesin all seisjatele, et rohkem inimesi puu otsa ei tuleks, muidu murduvad oksad ära. See oli alles üsna noor puu. Läksin oma kooli. Seal kohtusin ühe tuttava tüdrukuga. Ta elas koolimajas. Küsisin, kas siin lubatakse poistel ööseks tüdrukute tuppa minna. Tüdruk vastas, et ei lubata, aga seda tehakse ja ei avastata.

*
Mõtlesin, et mulle meeldib marsse kuulata, aga ma pole ise sõjaväes käinud. Peaksin sõjaväkke minema. Kui keegi peaks seal mulle midagi halvasti ütlema, siis toon kuuldavale sellise sõnavalingu, et see kõrvaldab kõik ohud. Võibolla ohvitseridega räägin tagasihoidlikult ja sõduritega agressiivselt. Peaksin minema sõjaväkke siis, kui mul ei ole kuskil mujal elada. Enne minekut helistan Rootsis elavale Eesti peaministrile, et ta muretseks mulle teenistusaja lõppemiseks peavarju. Aga ma ei pruugigi teenistust üle elada. Olin kahtlustanud ühte meest põhjendamatult, et ta on ühel valel ajaloolis-poliitilisel seisukohal. Aga üks teine mees oli sellel seisukohal päriselt. Sööklas pidime istuma kõik kolmekesi ühte lauda, nii et oleksime saanud seda teemat arutada. Lugesin, millise luuletuse Sinijärv sellel teemal on kirjutanud. Panin tähele, et kuigi luuletuses esineb rõvedaid väljendeid, ei kiida autor siiski neid rõvedusi heaks. Ta korrutas luuletuses, et enne kuulab ta ettekandeid vana-kreeka rõveduste kohta, kui et on üritusel kohal.

0 vastukaja: