reede, november 16, 2012

Rootsi sõjaline olukord

Läksin Paides arsti juurde. Ta ravis mul jala pealt haava. Minu arstikaart oli Tartus. Paide arst ei saanud vaadata, mis sinna on kirjutatud. Ta küsis, kas mul on Tartus teetanuse vaktsiin tehtud. Vastasin, et ma hiljuti tegin. Hoolimata sellest vastusest tegi Paide arst uuesti. Hakkasin kahtlema, kas mulle oli Tartus tehtud teetanuse või marutõve vaktsiini. Aga see pidi olema siiski teetanuse oma, sest marutõve oma oleks valmistanud kannatusi. Vennad ütlesid, et kui ühte vaktsiini palju kordi järjest teha, siis saab vastava haiguse kätte. Aga kord nõudis siiski, et vaktsiin tuleb teha mitmes osas aastaste vahedega. Olin Virumaal ja mõtlesin, mis teed Tartusse pääseda. Raske oli mõnda sammu edasi astuda, sest ümberringi oli soo ja igal pool võis sisse vajuda. Aga ajaloost oli teada, et vanasti kaupmehed läbisid selliseid marsruute. Ajaloos ei olnud pikemalt kirjeldatud, kuidas see neil õnnestus. Ütlesin, et kõige parem on minna mööda Narva jõe kallast. Küsisin vendadelt, kas nad teavad, miks. Seletasin, et sellepärast, et jõgi toimib ühtlasi kuivenduskraavina, mis viib vee ära. Jõudsime ühe transpordivahendiga Raplamaale. Üks vend oma pojaga tulid teist liiki transpordivahendiga.

*
Lugesin raamatut. Seal kirjutati, et Eesti ajal ratsutasid ühed eestlased Tallinnast Tartus suunas, sest plaanis oli järgmisel päeval Poolat rünnata. Lisaks Poolale taheti rünnata ka Venemaad. Seega peeti ennast neist riikidest tugevamaks. Ometi oli läinud varsti vastupidi, et hoopis Venemaa sai Eestist jagu. See kirjeldus oli Rootsi aja kohta. Kirjutati, et ei ole teada, miks kasvab Lõuna-Eestis sirelisalusid, võibolla on need istutatud Rootsi kuninga auks. Tahtsin entsüklopeediast kontrollida. Seal võis olla öeldud, et need on kindlasti Rootsi kuninga auks istutatud. Aga tegelikult võis see entsüklopeedia kindel seisukoht olla kirja pandud selle sama raamatu oletusliku järgi. Kirjutati, et Rootsi ähvardas Poolat rünnata, aga sõda jäi ära, sest Poola andis järele. Mujalt teadsin, et just Poola kuningas oli tahtnud oma prestiiži tõstmiseks maid vallutada ja alustas Rootsi vastase liidu loomist, mille tulemusel algas varsti Põhjasõda, kus Rootsi jäi kaotajaks. Siis Poola tahtis võibolla algul sõda vältida, et enne natuke jõudu koguda. Ühe raamatu järgi pidas Rootsi oma kõige suuremateks vaenlasteks Venemaad ja Taanit, mitte Poolat. See raamat ütles, et Rootsi oli enne Põhjasõja algust võimsuse tipul, ja üks, et Rootsi olukord oli täbar. Õppejõud ütles, et Venemaa võit Põhjasõjas ei olnud nii ette kindel kui võiks arvata. Kui Rootsi oli rohkem kui poole oma territooriumist kaotanud, alustas ta Venemaa vastu veel uut sõda, ja selles sõjas läks tal paremini. Mõtlesin, et Venemaa võidu tõenäosus oli Rootsi omast suurem, sest Venemaal oli suurem pindala ja ta sai rohkem vilja külvata. Aga päriselt Venemaa külvipind Rootsi omast suurem ei olnud. Läksin linna. Olin täna maalinud vesivärvidega unenäos nähtud pilti ja selle blogisse riputanud. See koosnes kahest omavahel otsapidi ühendatud mitmevärvilisest ringist, millest väljusid kiired. Mõtlesin, et seda võisin ma unes näha sellepärast, et eile riputasin blogisse sellesarnase foto. Aga kui ma seda oletust kontrollisin, siis sellist fotot blogis siiski ei olnud.

*
Mängisin Tartu Suve viimases voorus Trohheleviga. Mul olid vabaetturid c ja d-liinil. Vaatasin, et c-etturit saan edasi viia, d-etturit mitte. Ootamatult lõppes mäng minu kaotusega. Mul jäi lipp ette. Küsisin natukese aja pärast, mis väljal see juhtus, ma ülejäänud mängu mäletan, aga lõppu mitte. Öeldi, et lipp jäi ette väljal g4. Parandati, et g3. Mul polnud mängu lõpus meeles, et lipud on veel peal. Turniir sai läbi. Keegi ütles, et ma sain kolmanda koha. Kuna tegelikult sain punkte miinus üks nagu tavaliselt, siis võibolla olin kolmas vastaste punktide summa poolest. Rei trükkis tabeli mõnes eksemplaris välja. Sirutasin käe välja, et ühte tabelit endale võtta. Rei ütles, et veel ei saa, ma pean ootama. Ta jagas tabelid kõigepealt kolmele esimesele. Rohkem neid trükitud ei olnudki. Ühed mängijad arutasid, kes tegelikult mitmes on. Tabelisse oli trükitud lisaks tänasele kohale iga nime järele ka selle mängija parim koht selle nimega turniiridel. Tänaste osavõtjate nimekirja lõpus oli nimekiri varasematest osavõtjatest koos nende parima kohaga. Nemad olid ka kandidaadid järgmisele turniirile. Kuna täna oli vähem osavõtjaid kui ühelgi varasemal korral - ainult 45 -, siis oli minu koht täna rekordiliselt kõrge. Kuigi Rei oli lubanud mulle hiljem tabeli anda, paistis ta selle lubaduse unustavat ja rohkem tabeleid juurde ei trükkinud.

0 vastukaja: