pühapäev, veebruar 03, 2013

Metsavend ja arst

Selle eest, mida ma kirjutanud olin, nimetati mind ühe tüdruku nimega. Varem olid minu kirjutised tuletanud meelde seda tüdrukut ja nüüd ühte teist. Mulle ei meeldinud, et see nii oli. Aga oli paratamatu, et kirjutades pidi olema mingi teema. Ja kirjutamisest ma ei tahtnud loobuda. Tahtsime veelkord minna keldrit uurima. Selleks oli vaja valgust. Aga kui ma proovisin tikku tõmmata, siis see ühelgi katsel ei süttinud. Tikutoosi küljelt tuli ainult tikuga kraapimise tagajärjel kõik väävel lahti. Lõpuks tikk süttis ja süütas ka kõigi teiste toosis olevate tikkude väävli. Need põlesid hetkega ära ja rohkem tikke ei olnud. Aga vähemalt hetkeks oli saanud valgust ja tänu selle ajal nähtule sai keldrisse minna.

*
Kuulasin lühilaine raadioid. Sinna oli tekkinud uus eestikeelne välisjaam. See oli vist ühe kiriku oma. Ühes teoses Nõukogude ajal üks arst abistas ühte metsavenda. Nad kohtusid ülemnõukogus. Metsavend ei olnud uuemate spordiuudistega kursis. Ta ei teadnud, kes on üks kuulus Eesti suusataja. Seetõttu hakkas rahvahulk metsavenda jälitama. Mõtlesin, et see on kunstiline liialdus, sest mina ka spordiuudiseid ei jälgi, aga mulle see probleeme ei valmista. Metsavend seisis suusamäe otsas ja pani varustust selga. Gaasimaski pani ta ette, et see tema nägu rahva eest varjaks. Aga langevarju unustas ta võtta. Seetõttu sõitis ta suuskadega surnuks. Arst hüppas talle langevarjuga järele.

*
Maleklubis oli vahepeal käinud üks mees, kelle sinna ilmumine äratas suurt tähelepanu. Aga nüüd ta enam seal ei käinud. Mina käisin sellistest palju järjekindlamalt. Ma ei mäletanud selle mehe nime. Kui ta esimest korda klubisse tuli, öeldi tema kohta mees metsast. Teine, kelle kohta oli nii öeldud, oli Raudsepp. Öeldi, et ansambel Apelsin enam kuulsaid laule ei tee. Vahepeal ta mõne kuulsa teeb, et raha teenida. Aga üldiselt ta on muutunud selliseks ansambliks, millele tuleb peale maksta. Mõtlesin, et kui ma lähen Fischeri malet mängima, siis panen peale terava algseisu, kus ratsud on kõrvuti ja üks vanker on kuninga kõrval, et saaks kohe vastase kuningat ründama hakata. Odad ja lipp on kuningast vastasnurgas, et diagonaalis kuninga suunas tulistada. Ühe tavalise male partii mängin enda vastu nii, et vangerdamine on keelatud. Siis on kõige parem mängida vist kuningagambiiti, et seis hästi teravaks läheks.

0 vastukaja: