laupäev, juuni 22, 2013

Presidentaalne põhiseadus

Kõndisin koos ühe lapsega rohu sees. Edasi ei saanud minna, sest ees oli mingi loom, kes paistis olevat rästik. Taganeda ka ei saanud, sest selja taga oli ka keegi. Võtsin kätte konna ja sõin ära.

*
Üks laps sõi kommi. Teda hoiatati, et pärast selle kommi söömist ei tohi sõrmi suhu pista, muidu võib surra. Seda sorti kommide söömise järel olevat niiviisi surnud 104 inimest. Küsisin, kas rohkem ei ole. Vastati, et rohkem pole seoseid kindlaks tehtud. Mõtlesin, et kui sõrmede suhu panemisest sureb, imelik, et siis kommi enda suhu panemisest ei sure. Nähtavasti nakkas see haigus sõrmede, mitte suu kaudu. Mõtlesin, et parem oleks üldse mitte seda kommi osta.

*
Ütlesin Oudekkile, et ma arvan, et tal on täiuslik uni ainult aastatel 1979, 1999 ja 2079. Oudekki hakkas selle peale aastast 1999 rääkima. Ta oli sel aastal käinud mitmes välisriigis ja kirjutanud "Keelele ja Kirjandusele" juhtkirja. Pärast seda olevat ajakiri ilmumise lõpetanud. Vastasin, et see ei vasta tõele, sest aastal 1999 kirjutasin "Keelele ja Kirjandusele" artikli, mis ilmus 2000. Oudekki ütles, et algul ajakiri lõpetas ilmumise ja hiljem see taastati.

*
Lugesin "Sirpi". Ma pidin valmistuma lõpueksamiteks. Mõtlesin, et selleks, et eksamiteks korralikult ette valmistuda, peaksin kõikidest muudest tegevustest peale õppimise loobuma. Aga lõpukirjandi kirjutamisel tuleb ajalehtede lugemine kasuks. Kirjandi hindamine on ettearvamatu. See, et mina kirjutan "süia" õigesti, loetakse veaks.

*
Lugesin köögis, et juba Eesti esimest põhiseadust on nimetatud presidentaalseks, kuigi faktid seda ei kinnita. Ema kordas seda mõtet suuliselt. Hakkasin rääkima, et enne esimest põhiseadust kehtis Vabadussõja ajal ajutine põhiseadus, mida võib vast tõesti presidentaalseks nimetada. Sõjas on vaja valitseda kindla käega. Kui sõdurid streikima hakkavad, siis ei saa sõda pidada. Lamasin voodis ja hakkasin tänaseid unenägusid kaustikusse üles kirjutama. Tavaliselt olin enne üles tõusnud ja siis kirjutanud unenäod arvutisse, aga täna kirjutasin kõigepealt paberile, et rutem saaks. Enne arvutisse kirjutamist mõtlesin paberile kirjutatu läbi lugeda. Kokku võis kahte kohta kirjutades küll rohkem aega kuluda.

0 vastukaja: