kolmapäev, juuli 24, 2013

Loodusteadlane ajaloost

Tegin arheoloogilisi väljakaevamisi. Leidsin palju esemeid ja panin nad ühte hunnikusse. Oli räägitud, et ühed inimesed on head kaevajad, aga halvad teoreetikud; teised head teoreetikud, aga halvad kaevajad. Kuna mina leidsin palju esemeid, siis kuulusin vist esimeste hulka. Võibolla kui ma oleks hakanud kaevama suvalises kohas, poleks ma midagi leidnud. Oli oht, et väljakaevatud asjad varastatakse veel ära.

*
Olin laenanud ühele tüdrukule ülikooli konspekti. Aga ma olin konspekteerinud lühenditega, mistõttu tüdruk oli ehmunud, et ta ei saa kõigest aru. Ütlesin, et mina saan aru, mis ma kirjutanud olen. Lugesin ühe rea pikkade lausetega ette, et tüdruk selle lugemise selgeks saaks. Tahtsin lugeda ka järgmise rea, aga pidin tükk aega otsima, kus järgmine rida algab. Minu sahtlist oli võetud välja vesivärvimaale, et neid vaadata. Vaatasin, et piltide nurgad on hakanud kortsu minema. Välja olid võetud ka minu koolivihikute pakid. Vihikuid oli tohutult palju. Kooliajal olin kirjutanud ikka rohkem kui praegu. Lugesin eestlase kirjutatud raamatut Cromwellist. Raamatu viimasel leheküljel oli öeldud, et nende sümptomite järgi, mis Cromwellil olid, oli tal kõige tõenäolisemalt langetõbi. Seda oleks saanud öelda ka eespool, aga oli jäetud raamatu puändiks. Raamatu autor oli loodusteadlane, mistõttu teda haigustega seotud küsimused huvitasid. Ma ei teadnud, kas diagnoos on tema enda avastus või oli ta seda lugenud mõnest võõrkeelsest raamatust. Olin Paides. Ühes sealses majas oli üks inimene niimoodi küüditamisest pääsenud, et tema aadress oli kantud elanike registrisse valesti. Teda oli mindud otsima kõrvalmajast, aga kuna seal teda ei elanud, jäi ta küüditamata.

*
Mind oli lisatud listi ajalugu.info. Seal kirjutas paar imelikku inimest. Vastasin nende kirjadele. Natuke aega hiljem öeldi, et Maajal läks viha selle listi autorite vastu üle ja nüüd ta on vihane islamiusuliste peale. Mulle sealt listist enam kirju ei tulnud. Ma ei teadnud, kas mind on listist kõrvaldatud või on autorid endale uue tegevusala leidnud. Rääkisin, et parteiprogramme koostatakse lõputult, aga enamus koostajaid ei saa praktilise tegevusega hakkama. Kulbok vastas, et aga koostajad võivad endale maailmavaate kujundada. Mõtlesin, et koostatud programmi punktid võivad pealegi omavahel vastuolus olla. Läksin vendadega bussiga sõitma. Plaanis oli sõita mõned peatused ja siis koju tagasi kõndida. Aga olin tulnud bussi peale pidžaamaga. Mida kaugemale ma oleks kodust sõitnud, seda pikema maa ma oleks pidanud pidžaamaga tagasi kõndima. Ma ei tahtnud, et arvataks, et ma kannangi tänaval selliseid riideid. Seetõttu mõtlesin, et sõidan terve ringi ära ja väljun bussist seal peatuses, kus ma peale tulin. Ma ei teadnud, kas nii pikka maad võib ühe piletiga sõita. Vaatasin, et mul ei olegi jalas pidžaamapüksid, vaid koolipüksid, sest ma olin jõudnud siiski vannitoas ära käia. Ütlesin, et mul ei ole ju piletit. Võibolla ma poleks pidanud seda ütlema, sest nüüd võis bussijuht kontrolli kutsuda. Bussijuht ütles, et ma võin kabiini kõrvalt pileti võtta. Vendadel ei olnud ka pileteid. Hakkasin otsima raha, mis pileti eest maksta. Kokku tuli leida kuus eurot. Klaus maksis väiksema summa ja väljus bussist. Bussijuht küsis, kui palju ta maksis. Klaus vastas, et kümme senti. Pärast bussist väljumist ütlesin, et ma olen nii vihane, et mult tasuta sõidu õigus ära võeti. Sellepärast ma unustangi pileteid kaasa võtta, et mul oli varem tasuta sõidu õigus. Tol ajal võisin minna ükskõik millisest peatusest ükskõik millise bussi peale ja sõita ükskõik kuhu.

0 vastukaja: