neljapäev, september 12, 2013

Nimed sõnaraamatus

Puuriit läks põlema. Kustutasime seda veega. Mõtlesin, et kui ta on kustutatud, võib tuli uuesti välja lüia. Ühe väikse lapse ja tema vanemate vahel oli täna arsti juures sõlmitud püksteleping. Selle järgi ei tohtinud vanemad enam lapsel pükse jalast võtta. Seadus nägi ette, et selline leping sõlmitakse kindlasse vanusesse jõudmisel kõigi lastega.

*
Õpetaja dikteeris ettekannete teemasid. Igaüks pidi tegema ettekande erineval teemal. Kirjutasin kõigi teemad üles. Kui minu teema öeldi, tegi klass oo, et selline teema just mulle anti. Just selle teema ütlemise ajal oli mu tähelepanu nõrgem. Kirjutasin üles, nagu oleks see "Meie ja võõrad". Aga kontrollimiseks vaatasin Arturi vihikusse, kus see oli natuke teisiti kirjas. Teema oli "Vabaduse eeltingimus on ..." See oli kellegi tsitaat. Et ettekannet pidada osata, oleksin pidanud teadma tervet tsitaati, mis see eeltingimus on. Mõtlesin, et selleks võib olla haridus, usk, sõjavägi või oma riik. Küsisin õpetajalt, kelle tsitaat see on. Õpetaja vastas, et Aivo oma. Ta ütles, et Aivo on A rühma kirjanike juht ja et minu isa on koju viinud Aivo artiklite ajaleheväljalõikeid. Mõtlesin, et mõnda asja me kogume, aga viskame hiljem ära. Meil käisid kodus terved ajalehed ka, aga me ei hoidnud neid alles.

*
Istusin ühes peolauas ja lugesin inglise-eesti sõnaraamatut. Minu vastas istuv mees rääkis, et inglased lõpetavad asjad ära ka, erinevalt prantslastest, kes jätavad pooleli. Mina ütlesin, et sakslased võtavad asjad nii põhjalikult ette, et need ei saa kunagi valmis. Sõnaraamatus oli väljendi "vaba kapital" juures nimeliselt välja toodud, mis tähenduses erinevad teoreetikud on seda kasutanud. Sõna "she" juures kirjutati, et Inglise revolutsiooni ajal ühe poliitilise voolu esindaja kasutas selle asemel ühte teist sõna. Hakkasin naerma. Ütlesin, et kui üks inimene kasutab sõna valesti, siis pannakse tema nimi sõnaraamatusse. Näitasin emale, et sõnaraamatus on nimesid välja toodud. Ema oli ükskord öelnud, et see sõnaraamat on nagu juturaamat. Olin kodus tagatoas. Suures toas olid külalised. Läksin läbi suure toa lennates. Külalised vaatasid, et kuidas see nüüd võimalik on.

0 vastukaja: