laupäev, detsember 14, 2013

Sõda Soomes

Kristel korraldas kohvikus kogunemist. Mõtlesin, kas võtta fotoaparaat kaasa. Eelmine kord olid kõik võtnud. Seetõttu oleks võinud seekord võtmata jätta, muidu oleks kaks korda järjest kõigil inimestel fotodel fotoaparaadid kaelas olnud. Mõtlesin, et ma siiski võtan selle kaasa, aga seekord ei pildista, vaid filmin. Mõtlesin välja kaherealise luuletuse. Aga kuna unustasin selle kohe ära, siis mõtlesin uue.

*
Lugesin raamatut, kus võrreldi Hitlerit ja Mussolinit. Olin seda varem ka lugenud, aga hästi ei mäletanud. Vist olin lugenud ammu. Mulle oli kirja saatnud kaks võõrast inimest seoses sellega, et olin blogis kirjutanud Carlyle'i raamatutest. Üks mees kirjutas, et ta oli käinud Eestis toimunud Carlyle'i lasteraamatu esitlusel.

*
Pille küsis mult, mis aastal lõppes sõda, mis algas Soomes aastal 1116. Vastasin, et ma ei mäleta. Ütlesin, et seda saab vaadata "Eesti ajaloo kronoloogiast". Otsisin selle riiulist üles. Sealt selgus, et sõda lõppes aastal 1119. Ütlesin, et seda ma arvasin. Võtsin riiulist tumesiniste kaantega raamatu "Soome ajalugu". Hakkasin keerama lehti tagantpoolt ettepoole. Sellel raamatul olid leheküljenumbrid vigased. Taga kordusid ühed ja samad väiksed leheküljenumbrid, ees olid leheküljenumbrid suuremad. Mul oli pidžaama seljas ja ma olin uimane.

*
Rääkisin vennaga, kas ühte majja tuleb siseneda eesuksest või küljeuksest. Ütlesin, et selle maja arhitektuur tehti vist lihtsamaks. Vend vastas, et tehtigi. Valmistusime ühest majast lahkuma. Isa tuli korraks meiega samasse tuppa ja luges ette enda lühikese luuletuse. Kõndisime mööda tänavat, et aidata vanaemal kolida. Me ei teadnud täpselt, kus see maja asub, kuhu ta kolib. Arvasin juba, et näen seda maja. Aga siis leidsin, et kuigi see näeb sarnane välja, peaks vanaema uus maja olema laiem.

0 vastukaja: