teisipäev, detsember 17, 2013

Tatari kubermangud

Kaardile oli kirjutatud üle Lääne-Venemaa keskosa: Tatarouskie Kubermangõ. Häälikuühend ou võis olla seotud Oudekki nimega. Tatari kubermangudes elas tatarlasi ja nende sugulasrahvaid, see piirkond oli vastand Põhja-Kaukaasiale. Tatari kubermangud ei jäänud ainult Venemaale, vaid viimane täht läks üle Kasahstani piiri. Ajavööndite kaart näitas, millisel maal on millised pulmakombed. Pruudiröövi vöönd Kesk-Aasias oli teistest laiem, sest pruudiröövijad liikusid laiemalt ringi. Pruudiröövi esines ka Moldaavias. Vaatasin tähelepanelikumalt, kas ma näen ikka õigesti. Aga see ala oli Rumeenia piiri vastas, siis ta pidi olema Moldaavia. Ütlesin, et meil veab, et Moldaaviat Balti riigiks ei liigitata. Alternatiiv oleks olnud, et kõik piiririigid oleks liigitatud Balti riikideks. Balti riikide ja Moldaavia vahele jäid veel Valgevene ja Ukraina. Ukraina ei ulatunudki Valgevenest kaugemale itta. Aga Ukrainal oli üks kühm suurem, see tegi riigi palju suuremaks. Ameerika Ühendriigid jagunesid valgete osaks idas ja lääneosaks, mis oli hõredamalt asustatud ja kus oli suur indiaanlaste osakaal. Antarktikast suurt osa nimetati Ameerika Ühendriikideks, sest Antarktikas ei olnud üldse pärismaalasi, aga Ameerika Ühendriikide enda lääneosa nimetati indiaanlaste maaks. Üks selle põhjapiiril asuv osariik oli saanud nime sõna indiaanlane järgi. Kogu lääneosa ei olnud hõredalt asustatud, vaid päris läänerannikul oli kaks hiigelsuurt omavahel kokku kasvanud linna, mis olid sellest piirkonnast indiaanlased välja tõrjunud. Mina ja üks teine mees kui kaks tatarlast läksime samasse vanni. Hakkasin talle duši peale laskma. Aga teine mees ütles peaaegu kohe, et temale aitab, ja lahkus vannitoast. Jäin sinna üksi. Vannitoal olid klaasseinad. Need olid üsna läbipaistvad, kuigi mitte sajaprotsendiliselt. Vannitoa seinte taga kõndisid inimesed mööda treppi ja koridori. Kui mina neid nägin, pidid nemad mind veel paremini nägema, sest vannituba oli heledamalt valgustatud. Täna oli laagri viimane päev. Kaks mööda treppi kõndivat tüdrukut rääkisid, et kui lapsevanemad meid täna laagrist koju viima tulevad, siis nad on vapustatud, et siin käivad erisoost inimesed üksteise nähes vannis.

*
Olime klassiekskursioonil ja kõndisime mööda ühe linna tänavaid. Kippusin kõndima Heleniga samal joonel ja tegema temaga samasuguseid liigutusi, aga hoidusin tema poole vaatamast. Pärast mõtlesin öelda, et täna ma kardan kõige rohkem Helenit, samuti Viivet, Helenat ja Liviat. Üks poiss soovitas mul minna silmaoperatsioonile. Vastasin, et ma tean ühte inimest, kes läks silmaoperatsioonile ja jäi ühest silmast pimedaks. Poiss küsis, miks ta siis õigel ajal arstile ei öelnud, arst oleks korda teinud. Kui silmal on side ja silm hakkab valutama, tulevat õigel ajal arstile öelda, muidu reminestseerub ära. Olime ühes majas ja istusime laua taha. Helen pakkus mulle ploome, millelt ta oli kivid välja võtnud.

*
Kirjutasin blogis viimase sissekande kommentaaridesse, et minu blogist otsiti ühte märksõna, vaatasin ka ise, mida sellega leiab. Kirjeldasin, mida ma leidsin. Minu kommentaarile vastati, et minu blogist leiab igavaid asju. Mõtlesin vastata, et ühel paberil on kirjas väga ilusad inimeste nimed. Vaatasin seda paberit. Seal olid lisaks nimedele ka fotod. Enamikul fotodel oli üks inimene, aga ühel oli kaks. Üks neist oli supeltrikooga tüdruk, kes lamas rannaliival. Fotodel olid vist valmiste kandidaadid. Selle fotol võis olla ainult üks kandidaat, aga ma ei teadnud, kumb. Mõtlesin, et kui ma midagi veel Euroopa Liidu kohta kirjutan, siis mõtlen kõik üksikasjalikult läbi ja uurin dokumente. ESM-i kohta mul ei olnud kindlat seisukohta, kas see on kahjulik või kasulik, aga kõik minust targemad inimesed olid selle vastu.

*
Mulle oli öeldud, et laupäev käib ka ühel aadressil maleklubi koos, ma võiks sinna ka minna. Mõtlesin minna. Aga edasi mõtlesin, et kui ma reedel teises klubis alles mängisin, siis kaks päeva järjest on liiga palju. Ma ei teadnud, miks mulle sellest klubist, kus ma käinud ei olnud, varem räägitud ei olnud. Aga nüüd oli. Seal klubis mängimine oleks olnud nagu meloni söömine. Seal oli malearvuti. Peebo ja üks teine maletaja olid sellega mänginud. Mõlemad kiitsid, et see mängib väga hästi. Arvuti arvutab välja, kuidas materjali võita, sellistes variantides, mille üle inimene ei hakkaks üldse mõtlema. Teises klubis oli ka üks malearvuti, aga seda nii kõrgelt ei hinnatud. Olin käinud õhtuti Pille toas arvuti taga. Nüüd oli Pille mulle oma arvuti ostnud, koos sellega seadme diapositiivide vaatamiseks. Ta pani ostud minu tuppa. Küsisin, kui palju ma nende eest võlgnen. Pille vastas, et mitte midagi. Ütlesin, et elektri eest tuleb ikka maksta. Lisasin, et aga nüüd ma ei pea vähemalt tubade vahet kolima. Siis hakkasin kahtlema, kui hea see muudatus ikka on. Ütlesin, et minu tuba on mängutuba ja võibolla siia arvuti ei sobi. Siin käisid vennapojad mängimas.

0 vastukaja: