pühapäev, veebruar 09, 2014

Arutelu äratrükkimine

Loetleti, kes võeti minuga samal aastal magistriõppesse ja kelle puhul oli milline vastuvõtmise põhjendus. Lähiajaloolasi oli võetud tasuta õppesse kaks tükki, nende puhul oli põhjendus, et nad laiendasid riigipiire. Nad olid riigipiiride laiendamist nõudnud, aga minu meelest see ei olnud veel nende laiendamine. Seni olin mõelnud, et võibolla mind ei võetud vastu sellepärast, et minu ülikooli lõputöö oli teiste omast halvem, aga nüüd selgus, et nii see ei olnud, vaid tegemist oli õppejõudude maitseotsustusega. Üks kaasüliõpilane esitas mulle bakalaureuseõppe lõputöö kaitsmisel küsimuse. Ütlesin, et see on poliitiline küsimus, sest minu meelest oli tema eesmärk saada minu magistriõppe koht endale. Minu arvates minu lõputöö kaitsekõne oli teiste omadest parem. Rääkisin kõnes kahest korrast, kui Mussolini kukkus kukerpallitades. Hiljem tuli vist kolmas selline koht veel. Järgnes isa kõne. Ta tegi kõnes nalja ja oli faktide suhtes veel ebatäpsem kui mina.

*
Olin kirjutanud Pille kirjutuslaua peale kahte kohta pastakaga, mida ma Oudekkist arvan. Hiljem olin need kohad plastiliiniga kinni katnud. Nüüd kraapisin plastiliini vähemaks. Kartsin, et kui mina ei kraabi, siis kraabib Pille ise ja loeb, mida ma olen kirjutanud. Mõtlesin, et peaksin plastiliini maha kraapima ja sodima pastakaga need laused loetamatuks. Tol ajal, kui ma need kirjutasin, olin kuulnud teisest toast hääli, mille põhjal olin arvanud, et Piret ja Oudekki olid meil külas. Aga tegelikult nad polnud vist külas käinud, vaid need olid ainult hallutsinatsioonid. Mõtlesin, et võibolla Pille tegelikult on juba minu lauseid lugenud, sellepärast ta ei kraabigi plastiliini maha, et teha viisakuse pärast nägu, nagu ta poleks lugenud.

*
Üks mees oli kirjutanud, et ta on "teatrikuru". Õige oleks olnud kirjutada "guru". Aga et tegemist oli tõlkega, siis ei teadnud, kuidas originaalis oli. Oli komme, et rahva hulka visati tasuta teatripileteid. Aga teatrikuru püüdis neid kinni teistest sagedamini. Või kui ta ise kätte ei saanud, siis püüdsid tema kinnimakstud abilised, kes andsid pileti talle edasi. Ma ei teadnud, kas abiliste kinnimaksmine tuli tõesti odavam kui pileti ostmine. Anti juhtnöör, et pileteid tuleb visata rahvamassi teise ossa, et need jälle teatrikuru kätte ei satuks. Kõndisin mööda teed. Jõudsin randa. Seal oli kaevatud liiva sisse mängujärv, mis oli tammidega kinni pandud, et vesi pärisjärve ei voolaks. Avasin peoga tammi, lasin osa vett järve, seejärel sulgesin tammi uuesti.

*
Feisbukis toimus üks arutelu. Kirjutasin sinna kommentaari. Pärast seda tahtsin kogu aeg vaadata, kas mulle on vastatud. Vastuste vaatamiseks tuli klikkida ajalehest sinist linki. Ajaleht oli Hennu käes. Kui ta selle lugemise lõpetas, oli sinine rida mustaks läinud ja ei olnud enam link. See tuli vist sellest, et Henn oli lugenud päikse käes. Kell oli juba üks päeval. Ütlesin, et täna midagi teha ei jõuagi. Teises ajalehes avaldati see feisbuki arutelu tervikuna. Pärast minu kommentaari oli lisandunud väga palju kommentaare. Ajaleht arvas, et kui kommentaare on palju, siis on see tähtis arutelu, see oli tema äratrükkimise põhjus. Tegelikult enne minu kommentaari ei olnud eriti kommenteeritud. Ütlesin, et ma ajasin arutelu meelega kuumaks. Üks kommentaator oli kasutanud nime Teine Simo ja üks Simo-Simo. Nad olid kirjutanud lollusi. Nähtavasti selleks, et mulle varju heita ja et arvataks, et see on minu kirjutatud.

0 vastukaja: