teisipäev, veebruar 11, 2014

Köite lisad

Klaus rääkis emale, et arvatavasti tuleb varsti maailmalõpp. Esimene võimalik maailmalõpu põhjus on toidupuudus. Tahtsin öelda, et K. Sander rääkis arvatavasti Tõnu artikli põhjal, et ükski rahvas ei ole välja surnud, vaid nad on ümber rahvustunud. Seega kui rahvaarv vahepeal väheneb, on tal pärast rohkem ruumi suureneda. Aga ma ei saanud seda öelda, sest iga kord, kui ma tahtsin rääkima hakata, hakkas ema või Klaus enne. Ütlesin, et ma ei saa seda lauset vist kunagi öelda. Klaus hakkas minema kohta, kus ta võis peksa saada. Ta ütles, et meie kooli praegune direktor suhtus temasse varem hästi, aga nüüd halvasti.

*
Toimus üks sünnipäevapidu. Tahtsin näidata oma vana herbaariumi, mille olin teinud märkmiku lehtede vahele. Tegin selle lahti, aga Pille ütles, et see on kole. Herbaariumis olevad taimed paistsid olevat ussitanud. Ütlesin, et teen nüüd lahti ilusama koha, aga Pille arvates oli see ka kole. Läksin ülikooli õppehoonesse. Seal olid väljas sisseastumiseksami hinded. Sissesaamiseks oli olnud vaja teha matemaatika riigieksam, aga kes tahtis matemaatikas lisapunkte saada, võis teha ülikooli juures teise eksami veel. Tuttavatest nimedest oli paremate sooritajate hulgas Västrik.

*
Olin koostanud kaks Grenzsteini raamatut. Mõlema jaoks olin lugenud "Oleviku" numbreid. Esimene kord oli mul tekkinud sellest lehest kummaline pilt, aga teisel korral hoopis teistsugune. See tuli sellest, et teine kord lugesin numbreid süstemaatilisemalt. Võtsin riiulist Kerese "Malekooli" ühe köite. Tegin ta tagant lahti laua serva peal, seetõttu rebenes talt tagumine osa küljest. Sidusin selle külge tagasi, ühe niidi ja ühe pabeririba abil. Seejärel hakkasin tagumist osa lugema. Köite esimene osa oli Grenzsteini kohta, keskel tuli avanguteooria ja taga olid lisad. Esimene lisa kandis pealkirja "Šveitsi maleelu". Grenzsteini selles ei nimetatud, aga lisa olemasolu põhjus oli ilmselt see, et Grenzstein elas Šveitsis. Teine lisa oli "Maletajate käitumine" ja kolmanda pealkirja tähendust ma ei teadnud.

0 vastukaja: