laupäev, veebruar 15, 2014

Tuletõrjuja skulptuur

Leidsin köögist ühe "Tuna" numbri, mida ma ei olnud veel lugenud. Olin arvanud, et kõik numbrid on minu toas. Vaatasin, kas neid köögis veel on. Leidsin veel "Tuna" ja "Ajaloolise Ajakirja" numbreid. Ütlesin, et viin need oma tuppa, ja kui ei mahu, siis viskan isa asju välja. Isa sai selle jutu peale pahaseks. Ütlesin, et see on minu tuba.

*
Iga aasta toimus jalgsimatk mööda Eesti põhjarannikut läänest itta. Vanasti ei olnud seal rannakaljut, hiljem oli maa kerkinud. Mõtlesin, et metsa all võib ringi joosta hundikoer. Möödusime kohalikest, kes võtsid kartuleid. Või need ei olnud kartulid, vaid kõrvitsad, mille nad olid maa sisse kasvama pannud. Jõudsime Narva-Jõesuusse. Seal langes ühe maja ülemiselt korruselt vesi. Korrus oli tegelikult veepiirist kõrgemal, aga vesi pumbati üles.

*
Tristan oli teinud tuletõrjuja skulptuuri. Seda oli ka kohe vaja läinud, sest majas, kus ta elas, puhkes tulekahju. Meile kirjutas üks tüdruk, et ta elab Tristanist üks korrus kõrgemal. Tulekahju ajal oli tuletõrje tulnud tüdruku ukse taha, aga ei saanud lukku lahti, mistõttu tüdruk hüppas aknast välja. Läksime seda maja vaatama. Tristan elas teisel korrusel. Tulekahju jälgi ei olnud eriti näha. Isa küsis Tristanilt, kas ta pani pärast tulekahju uue tapeedi. Tristan vastas jah. Kuna ta oli pannud tapeedi kuumale seinale, olid tapeedi sisse mõned väiksed augud põlenud. Ühes kohas oli lae sisse suurem auk põlenud. Läksime tüdruku korterisse. Selgus, et ta ei elanud kolmandal, vaid esimesel korrusel. Ta oli kirjutanud, nagu elaks Tristanist korrus kõrgemal, et oma hüppe kõrgust suuremana näidata. Tüdruk läks praegu ka aknast välja. Majast natuke kaugemal seisid reas mõned poisid. Tüdruk läks ja võttis ühest poisist korraks kätega kinni ja suudles teda. Maja asus Narva maantee ääres. Lahtisest aknast tuli tuppa kõrvulukustav automüra. Maaja ütles, et siin ei saa ju elada, sest ei saa tuba õhutada. Mõtlesin, et võiks vastata, et kesklinna tahetakse veel autoteid juurde teha. Edasi mõtlesin, et kui autoteid oleks rohkem, võibolla see hajutaks liiklust.

0 vastukaja: