esmaspäev, märts 17, 2014

Kahes magistriõppes

Meil oli toimunud ülikoolis esimene eesti keele kontrolltöö ja nüüd saime need tagasi. Õppejõud ütles, et tulid esimesed teravused. Kontrolltööl oli neli osa, millest igaüks koosnes alapunktidest. Mulle tundus, et olen saanud esimese ja teise osa eest positiivse ning kolmanda ja neljanda osa eest negatiivse hinde. Aga lähemalt vaadates ei saanud aru, kas õppejõud oli andnud pluss- või miinuspunkte ja mitme palli skaalal ta hindas. Suurem osa üliõpilasi läks õppejõult seletust küsima. Tuli juba minu kord minna, aga ma ei läinud, vaid istusin Annikaga ühes lauas edasi. Õppejõud tuli ise minu juurde. Ta ütles, et on sõbralik, ja hakkas kirjutama enda antud punktide kohta uusi arvutusi, pannes plusspunktid ühte ja miinuspunktid teise tulpa. Esimese osa eest tuli mul kokku summa +1. Õppejõud ütles, et see on hea tulemus. Ma ei teadnud, kas järgmiste osade eest tuleb parem või halvem.

*
Sisenesin oma trepikotta. Olime kolinud uude kohta, aga ma ei mäletanud korterinumbrit. Vist oli see 21. Looned olid ka uude korterisse kolinud, aga nende uus korterinumber oli sama, mis vanas majas. Sisenesin korterisse, kus toimus klassikokkutulek. Olin klassikokkutulekutel käimisega ära harjunud ja mulle meeldis neil niisama istuda. Üks endine poliitvang ronis riiuli otsas. Lükkasin riiulit seina poole, et see ümber ei kukuks. Riiuli otsas ronis ka üks klassivend, kes ütles, et ta on klassikokkutulekul esimest korda. Ütlesin talle, et ta ära läheks. Parandasin, et ära ei pea minema, aga riiulit ei tohi ümber ajada. See klassivend läks teise riiuli otsa toa kaugemas otsas ja astus seal lamavale teisele klassivennale rinna peale, mis oli vist väga valus. Teine klassivend hakkas teda peksma ja ütles samuti, et ta ära läheks. Kui ma poleks pidevalt kohal käinud ja oleks nüüd esimest korda tulnud, oleks mind ka ära aetud.

*
Mul oli hommikul juba vannitoas käidud, aga siis läksin sinna poolmagades tagasi. Istusin seal ja hoidsin ühte naist süles. Seejärel läksin ja istusin väikse köögi kirjutuslaua taha. Isa tuli ja ütles, et ma akna lahti teeks. Seda ma ei teinud, sest ma ei olnud ärkvel. Isa küsis, mida ma õigupoolest õpin. Vastasin, et seni õppisin ajaloo tasuta magistriõppes ja nüüd astusin lisaks eesti keele tasulisse magistriõppesse. Aga kohustuslikuks pean ainult ajaloo lõpetamist, eesti keelt õpin huvi pärast. Mõtlesin, et lähen küsin kantseleist järele, kas ma pean veel üldse ajaloo magistriõppes olema, kui mul on diplom juba käes. Diplomi sain 2003 või 2005, praegu oli 2014. Ei ole vaja kellegi teise eest kohta kinni hoida. Läksin seisin kantseleis laua taha sappa. Ametnik ütles, et laud on kõrvalruumis. Siin tehti teist tööd. Läksin seisin teise ruumi laua taha pikemasse sappa. Mulle tundus, et vist öeldi, et on minu kord rääkida. Ütlesin tere. Siis nägin, et olin valesti aru saanud, need olid kaks naisüliõpilast, kes omavahel rääkisid, sest nad olid minuga samal pool lauda, ametnik istus teisel pool lauda. Üks poiss ütles mulle, et ma olen võrkpallimeeskonnas. Vastasin, et ei ole, pikkus ei loe, kui jõudu ei ole. Teine poiss ütles, et võibolla ma ei tunne ennast. Vastasin, et lühikesed mängivad paremini.

*
Ema rääkis, et ühed poisid küsisid vanaemalt kanamuna ja vanaema viskas selle viienda korruse aknast alla. Õnneks poisid ei püüdnud, muidu nad oleks võinud surma saada. Rääkisin, et vanasti Kaunase puiesteel Iljaana viskas esimese korruse aknast muna välja ja üks poiss püüdis kinni. See oli Sven või Leino või Ilmar, ma võin neid omavahel segi ajada. Seejärel viskas Iljaana muna muru peale, nii et ei püütaks, ja muna jäi terveks.

0 vastukaja: