esmaspäev, märts 31, 2014

Napoleoni sõjad

Läksime raudteejaama, et minna rongi peale. Aga rong sõitis nina alt ära. Seda juhtus sageli. Seetõttu läksime kahest vedurist koosnevale täiendusrongile, et see meid õigele rongile peale viiks. Sõitsime Venemaale. Sealt hakkasin jala läbi tubade koju tagasi kõndima. Laulsin laulu, mis pidi maailma täiuslikuks muutma.

*
Kui lõppes Napoleoni sõjakäik Venemaale, läksid tema alles jäänud väed merd mööda ümber Aafrika Euroopasse tagasi. Mõned väeosad pidasid Lõuna-Ameerikas lahinguid ning osa vägesid jäigi Lõuna-Ameerikasse ja Aafrikasse. Euroopas järgnes Teine Napoleoni sõda, mis lõppes esimesest sõjakäigust Venemaale paremini. Prantsusmaa küll kaotas, aga tema põhiterritoorium jäi puutumatuks. Euroopa riigid võtsid Prantsusmaalt hulga kolooniaid ära, aga Alžeeria ja Prantsuse Guajaana jäid alles. Quebec ei jäänud küll Prantsusmaa valdusesse, aga seal säilis prantsuse keel.

*
Järgmisel päeval pärast koolimajas toimunud klassikokkutulekut läksid teised koolimajja tagasi. Mina ei läinud, aga unenäos läksin. Seisime kolmekesi fuajees aknalaua juures. Mööda kõndis üks õpetaja. Üks tüdruk surus tal õnnitlemiseks kätt. Ütlesin, et nüüd võib koju minna. Erik tagastas õpetajale minu poolt võtmekimbu. Erikut ei olnud eelmisel päeval kohal. Üks tüdruk ütles, et lähme sauna. Vastasin, et täna toimuvad koolimajas aktused ja võõrastele ruume kasutada ei anta.

0 vastukaja: