pühapäev, mai 04, 2014

Rootsieestlased malest

Rootsis ilmub ka praegu ajaleht nimega "Eesti Päevaleht", teine samanimeline ilmub Eestis. Nägin hiljuti Rootsis ilmuva lehe tänavuaastast numbrit, kus oli ka malenurk, kus kirjutas Vaadeldaja blogist tuttav Turu. Täna lugesin võrgust sama ajalehte 14. maist 1977 lk. 6, kus Esmo Ridala kirjutab muuhulgas järgmist:

"Möödunud aastal peeti pikki läbirääkimis Karpovi ja Fischeri vahelise mitteametliku matshi korraldamiseks. Kuid kokkuleppele ei jöutud sellestki hoolimata, et Filippiinide Maleliit oli valmis panema mängu 5 miljonit dollarit. Tuleval aastal see matsh saab vaevalt ametliku tiitlimatshi töttu toimuda. Kuid matsh Fischer-Karpov on ikkagi see, millest maletajad üle kogu maailma oleks eelköige huvitatud.

/.../

Lengyel sai suurmeistri tiitli 1963 turniiril Beverwijkis Hollandis, mille vöitsid eestlased Paul Keres ja Iivo Nei. Selle alusel Nei, kes sai 2 1/2 punkti rohkem kui Lengyel, oleks pidanud, ka tolleaegsete määruste järgi suurmeistriks. Kuid seda ei tulnud: N. Liidu maleliit (Nei elab Tallinnas) ei teinud vastavat ettepanekut FIDE-le. Pöhjus (vöi ettekääne): Nei oli olnud ainult harilik meister ega olnud vahepääl olnud rahvusvaheline meister (mida ta praegu on). Kuid pretsedent oli olemas: Taani meister Bent Larsen, kes ei olnud ka vahepääl rahvusvaheline meister olnud, kuulutati tema Moskva maleolümpiaadil 1956 Taani meeskonna 1. laual saavutatud tulemuse alusel - see oli 1. laua tulemustest köige parem - suurmeistriks."

Terve artikkel asub aadressil dea.nlib.ee.

0 vastukaja: