teisipäev, august 05, 2014

Sipelgate sõjatee

Kirjutati, et sipelgad asusid sõjateele, et vallutada känd, mille sees neil oli juba aasta varem pesa olnud. Oudekki ütles, et nüüd ta saab kõigest aru. Sipelgate sõjakäiku oli juba varasemates peatükkides teise nurga alt kirjeldatud, aga siis polnud selgelt öeldud, et see on sipelgate sõjakäik. Oudekki ütles, et ta hoiab edaspidi neist eemale, kellel ema on. Mõtlesime välja luuletusi. Klaus mõtles välja kahemõttelise salmi. Vastasin sellele omapoolse salmiga. Klaus ütles, et minu salm on liiga ühemõtteline. Ta ei saanud aru, et kui ta ühte mõtet näeb, siis see ei tähenda, et teist mõtet ei oleks. Ehitasime väikest lumest kindlust. Kindluses küdes ahi, nii et lumi sulas ja muutus seejärel jääks. Silusin kindluse põranda jääd. Kindlus oli ühe koolimaja ees. Ütlesin, et me teeme ju selle kooli õpilastele homse koolitee libedaks.

*
Lugesin Dumas' raamatut uuesti. Seal üks naisõukondlane jutustas lugu, kuningas koos teiste õukondlastega kuulas. Kuningas tegi lugu kuulates aeg-ajalt märkmeid umbes, et seda inimest tuleb kontrollida. Aga ta jäi nende märkmetega hiljaks, sest kõik oli juba tehtud. Selle aja kunstistiil oli rokokoo, aga raamatus nimetati seda kohati romantismiks, sest romantismi sõna oli olemas juba enne romantismiaega.

*
Televiisoris oli saade 100-aastasest mehest, kes oli peaaegu kogu elu vanglas olnud. Näidati selle vangi sõpra, kes oli püüdnud pärast mehe vanglasse minekut temaga ühe aparaadi abil ühedust võtta, aga vang polnud vastu võtnud. Vangivalvur kommenteeris, et takistada saab traadi teel ühenduse võtmist, aga mitte läbi õhu. Siis lasti rääkida vangil endal. Ta jutustas enda kohta loo, et ta oli korralik inimene, aga ükskord teda solvati ja ta lõi solvajat, nii et see jäi ühe konksu külge ja suri. Vang selle ütlemise järel naeris. Solvamise põhjus oli, et vangi läinud mehe ema oli naine ja tal olid lapsed. Pärast solvaja surnuks löömist juuriti solvangu tõttu veel üks putketaim välja. Vang kommenteeris, et paljud inimesed ei teeks seda isegi praegu. Tapmise eest mõisteti 90 aastat vanglakaristust.

0 vastukaja: