pühapäev, september 28, 2014

Enne põhiseaduse jõustumist

Mulle tuli üks mõte. Usukuulutaja keeras pea voodi teise otsa poole ja ütles, et nüüd ma olen eksiteel. Mõtlesin ümber. Usukuulutaja keeras pea uuesti esimese otsa suunas ja ütles, et nüüd ma olen õigel teel. Võibolla ta luges mu mõtteid. Usukuulutaja ütles, et huvitav, mis minuga täna juhtub. Ta tahtis mulle vist sisendada, et ma täna suren, et see juhtukski.

*
Kirjutasin listi kultuur.vestlus, et mulle enam raamat "Euroopa Liit tagantvaates" ei meeldi. Selle peale kirjutati vastuseks selle raamatu kohta roppusi. Mõtlesin kirjutada, et omas ajas meeldis see raamat mulle väga, sest keegi kirjutas minu mõtteid, raamatul on ilus sinine kaas, ilus paber ja ilusad tähed. Mõtlesin, et ma siiski ei kirjuta seda, muidu öeldakse, et ma kirjutan igas listis teemaväliselt poliitikast.

*
Kohus oli otsustanud, et ühte poliitilist otsust ei saa veel teha, sest uus põhiseadus on küll vastu võetud, aga pole veel jõustunud. Lauristin võttis sõna ja ütles, et ta mäletab, nagu oleks vanas põhiseaduses ka kirjas, et otsust ei saa teha ainult kindla kuupäevani, edasi juba saab. See Lauristini sõnavõtt oli rahvakogul. Enne teda olid sõna võtnud ainult mehed. Kui ta lõpetas, hüüdis üks naiskuulaja: "Naine!" Rahvas hakkas skandeerima: "Nai-ne, nai-ne!" Lahkusin saalist, et minna poodi. Kui autoteel läks foorituli roheliseks, hakkasid eelmised ostjad poest välja tulema. Aga neid oli nii palju ja uks oli nii kitsas, et tundus, et nad ei jõua punase tule ajaks kõik välja tuldud. Ütlesin, et inimestest tekib samasugune liiklusummik nagu autodest. Mõned poisid püüdsid juba sel ajal poodi sisse trügida, kui teised inimesed alles välja tulid.

*
Võtsin matemaatikaõpiku. Kolme keskkooliklassi peale oli ainult üks õpik. Varem kui ma olin tahtnud õpikust mingit kohta leida, olin seda lehitsenud, aga polnud leidnud. Nüüd mõtlesin, et loen terve õpiku läbi. Õpikus olid teooria ja ülesanded vaheldumisi. Mõtlesin, et mul on keskkoolist meelde jäänud vähemalt, mis nimega mõisteid me õppisime, isegi kui ma neid kasutada ei oska.

0 vastukaja: