neljapäev, september 18, 2014

Sügisene õitsemine

Avasin vanade asjade sahtli. Tavaliselt olin sealt vaadanud vihikuid, aga täna mõtlesin, et mulle meeldib selles olevaid õpikuid ka väga vaadata. Õpikutel olid ümbrispaberid ümber. Tegin ühe õpiku lahti. Selles olid väga huvitavad pildid. Õpikutesse pandi palju pilte, sest teati, et lastele pildid meeldivad.

*
Oli sügis, aga kooliõuel oli üks puu õitsema läinud nagu kevadine kirsipuu. Ütlesin, et see on vaher. Teine puu tundus ka õitsevat. Vaatasin lehtede järgi, et see on tammepuu. Ütlesin, et mul oli see ka meeles, et siin tamm kasvab. Aga siis nägin, et teine puu siiski ei õitse, vaid selle märgade lehtede peal helgib valgus, nagu need oleksid õied.

*
Tööotsijad pidasid enda kohta kõnesid. Mõtlesin, et kui tuleb minu kord kõnet pidada, siis ütlen kolm asja - millal ma lõpetasin ülikooli, mis on mu eriala ja et ma olen vabakutseline. Ametnik kuulas kõnesid leti taga istudes. Minu kõne järel vaatas ta arvutist, et ma olen vähemalt kaks aastat tööturust kõrval olnud. Vastasin, et võimalik, sest ma pole töötanud terveid päevi. Mõtlesin, et nüüd ta arvab, et ma olen laisk ja ei anna mulle tööd. Mõtlesin, et see kaheaastane auk võib tulla sellest, et olin magistriõppes vahepeal ekstern ilma eksternilepinguta. Loeti ette, et esimese 50 000 krooni maksva arvuti Eestis hankis Kaplinski. Olin selle arvutiga mänginud. Loeti ette, kes hankis esimese hinnalt järgmise arvuti. Sander ütles, et akvaarium hakkab poisse huvitama kuuendas klassis. Mind huvitas juba esimeses. Aga kuuendas klassis huvitas meid väga palju asju, mistõttu see oli väga huvitav aeg.

*
Magasin oma voodis. Kellegi käsi läks padja alla. Arvatavasti selleks, et vaadata, kas mul on padja all rahakott. Kui ta seda padja alt ei leidnud, siis ta kobas, kas seda ei ole teisel pool patja. Mõtlesin, et tekitan talle vigastusi, et ta ei arvaks, et saab takistamatult kuritegusid sooritada. Mõtlesin, et teine võimalus on teha nii, nagu olen varem teinud, et ei tee tapjatest välja, kuni asi osutub unenäoks. Algas vene keele tund. Istusin õpiku taha. Meil oli kolme peale üks õpik. Mõtlesin, et sel õppeaastal õpin ma väga hoolega. Õpin ära kõik raamatu tõlkimisel välja kirjutatud sõnad, samuti kõik vene keele õpikus ette tulevad sõnad. Õpikus olid pildil lauljad. Kahel lauljal oli pioneerirätt kaelas ja nad laulsid pärani suuga. Kolmandal seda moodi tegelasel ei olnud kaelas pioneerirätti, aga ta puhus metsiku näoga pasunat.

0 vastukaja: