kolmapäev, oktoober 01, 2014

Hitler Aafrikas

Isa ütles, et ta rääkis ühel üritusel peetud kõnes minust. Küsisin, kas ta mõnel üritusel minust rääkimata ka jätab. Isa vastas, et ühel jättis. Istusin üritusel ukse lähedal. Lahkusin enne lõppu.

*
Televisioon oli ühe saate eetrisse lasknud selle sisu kontrollimata. Saate sisu oli, et venelastel on õigus Tartus kõik puruks peksta. Seetõttu peksti neil venelastel endal kõik puruks.

*
Tee peal olid ees eestlased ja venelased, kes vaidlesid rahvusküsimuse üle. Seetõttu läksin teist teed. Ma ei läinud lihtsalt teiselt poolt maja, vaid veel suurema ringiga, et mind ei leitaks.

*
Ühelt tänavalt teisele pääsemiseks keerasin natuke maad tagasi ja ronisin puu otsa. Puu otsast uuesti alla ronima hakates ei kuulanud jalg sõna ja ei läinud õigele oksale. Mulle meenus, kuidas üks mees oligi puu otsast alla kukkunud. Praegu oli üks mees puu otsas ja kaks teist meest läksid teda päästma. Aga ühe päästja all murdus oks ja ta kukkus alla. Teise päästja all hakkas ka oks murduma. Ta klammerdus liikumatult tüve külge. Päästetav lohistas ennast mööda tüve alla, nii et peopesad läksid katki. Ta sõitis päästjast üle.

*
Olin kirjutanud listi, et lugesin ajakirjast "The Journal of Modern History", et päev enne Teise maailmasõja algust käis Hitler Aafrikas Olympia nimelises asulas. Asulal oli sellepärast selline nimi, et antiikajal oli seal toimunud üks sõda. Hitler sõitis sinna selle sõja kogemustest õppima. Osadel oli ettekujutus, et Hitler varjas ennast kogu aeg Saksamaal. Aga oli teada, et ta käis ka teistel välisreisidel.

0 vastukaja: