teisipäev, veebruar 10, 2015

Indiaanlased nüüd ja enne

Kivisildnik kiitis indiaanlasi valgetega võrreldes. Ütlesin, et kõige suurem peaks indiaanlaste osakaal olema Kanada põhjarannikul. Kivisildnik küsis, kust ma seda võtan. Vastasin, et hispaaniakeelsetes riikides on küll indiaanlasi rohkem, aga seal on valgeid ka rohkem. On kirjutatud, et Kanadas on indiaanlaste olukord kõige parem. Jätsin ütlemata, et kõige halvem olevat see Ameerika Ühendriikides. Ajaloolisel kaardil oli näidatud, kuidas Ameerika Ühendriikide idarannikule ja rohketele selle ees olevatele saartele lähenesid kunagi eurooplaste laevad, mida indiaanlased suurtükkidest tulistasid, kuni neil laskemoon lõppes. Nüüd seal piirkonnas enam indiaanlasi ei elanud. Indiaanlased olid saanud eurooplastelt suurtükid, aga ei osanud ise laskemoona juurde valmistada. Ütlesin vennale, et tehnoloogia tähendab valmistamisoskust, mitte tehnikat.

*
Üks abielupaar elas vanaduseni Ameerika Ühendriikide idaosas. Vanaks saades läksid nad mõlemad teineteisest eraldi üksi riigi lääneossa reisima. Kui nad olid aasta reisinud, läksid nad koju tagasi, sest muidu oleksid juba korterist ilma jäänud. Riigi idaosas oli inimesi palju tihedamalt.

*
Saatsin ajalehele kaastöö, aga seda ei tahetud avaldada. Saatsin sama kaastöö ajakirjale edasi. Kaaskirjas ütlesin, et ajalehetoimetaja vastas mulle, et ta ei viitsi selle kaastööga tegeleda. Ajakirja toimetaja vastas mulle, et tema on ka laisk, aga ta annab ülesande teisele toimetajale edasi, homme õhtuks saan vastuse.

0 vastukaja: