reede, aprill 10, 2015

Raadiomajas

Ilmus teine minu koostatud Tõnissoni raamat. Mõlemad olid tema tegevuse kõigi perioodide kohta, aga erinevus oli, et esimene koosnes pidulikest aktusekõnede sarnastest asjadest ja teine kriitilisematest. Läksin tänavale kõndima. Mõtlesin, miks inimesed mind nii pikalt vaatavad. Siis sain aru, et olin jätnud kaheksa külmakraadiga mütsi pähe panemata ja hoidsin seda käes. Panin selle pähe nüüd. Õnneks tuli meelde pähe panna, kui terve ring ei olnud veel kõnnitud.

*
Ema rääkis, et see ei ole hea, kui mõnel majal on muruplats otse ukse all. Vastasin, et ega see ei ole parem, et kui ma malet mängima minnes möödun meie vanast Kaunase puiestee majast, siis läheb tee otse trepikoja ukse kõrvalt. Seni pole sellest küll midagi halba juhtunud, aga kui seal elaks mõni pätt, kes seisaks ukse juures ja suitsetaks, siis oleks halvem. Läksime meie vanasse Kaunase puiestee hoovi. Seal toimus parajasti karneval, milliseid oli olnud ka meie sealelamise ajal. Ema tundis ära meie endise naabri ja hakkas temaga juttu ajama. Mina seisin eemal.

*
Olin kuulanud raadiosaadet, kus ühte meest intervjueeriti. Nüüd nägin, et saate alguse kohta on olemas ka video. Aga see video oli siiski vanema saate kohta, kui teda juba ükskord varem intervjueeriti, sest seal ta nägi noorem välja. Videos intervjueeriti ka selle mehe poega ja mõnda teist last. Mehe poeg rääkis, et tema isa oskab saksa keelt. Kõik videos näidatud lapsed žestikuleerisid. Varem polnud eestlased seda teinud, aga nüüd oli rohkem välismaal käidud ja sealt õpitud. Krister ja Artur meenutasid, et varasemas unenäos nad olid nimetanud ühte vanainimest fašistiks, sest ta tundis kuulsate inimeste vastu liiga suurt aukartust. Olime raadiomajas. Nägime aknast, et maja kõrvale sõitsid vaenlase tankid, mis olid just Eestisse tunginud. Lapsed läksid aknale püssiga, mis võis tanke tulistama provotseerida. Eriti see, et lapsed paistsid valmistuvat esimesena tulistama. Teisest aknast nägime, et maja tagauksest siseneb üks tuttav naine. See naine oli ajakirjanik ja Pille meenutas, et kui ta töötas raadios, tungis see naine sageli tagaukse kaudu saatesse.

0 vastukaja: