pühapäev, aprill 05, 2015

Teise köite koostamine

Helena näitas ühte raamatut ja küsis, kas me oleme seda lugenud. Ühtede kaante vahel oli kaks teost, millel olid võõrkeelsed pealkirjad. Need ei tundunud tuttavad. Siis hakkasid natuke tuttavamad tunduma. Küsisin, kas selles raamatus on juttu Mustast Printsist. Helena vastas jah. Ütlesin, et siis olen seda lugenud eesti keeles. Nüüd hakkasin lugema võõrkeeles. Kuna raamatu sisu oli juba tuttav, läks teine lugemine väga kiiresti. Lugemist alustades pidasin seda inglise keeleks, hiljem sain aru, et see on saksa keel.

*
Vaatasin vanu dokumente, kus oli juttu, kuidas inimesed repressioonide algusele reageerisid. Küsisin Jürgen I-lt, kas ta tahab oma dokumenti tagasi. Tuli minna sõiduki peale, et koju sõita. Aga peatuse poole kõndides avastasin, et mul ei ole enam rahakotti, seega ka mitte raha pileti ostmiseks. Peatuses nimetasin viit klassivenda, et nemad lapsena varastasid ja võivad ka praegu varastada, seetõttu tuleb nemad läbi otsida. Enne läbiotsimise algust leidsin rahakoti siiski enda asjade hulgast. Aga see polnud enam nii terve kui eelmisel nägemisel.

*
Olin koostanud Grenzsteini raamatu tema tegevuse esimese perioodi kohta. Nüüd hakkasin koostama teist köidet tegevuse teise poole kohta, milleks hakkasin lugema "Oleviku" numbreid. "Olevik" ilmus iga päev. Mõtlesin, et igast nädalast tuleks vaadata läbi kahe päeva numbrid. Esimesest nädalast vaatasin siiski kolme päeva. Teisest nädalast vaatasin esimesena sellist nädalapäeva, millist polnud esimesest nädalast vaadanud. "Oleviku" numbrid olid minu toas erinevates kohtades virnades. Läksin vaipu kloppima. Mõtlesin, et raamatu saatesõnas esitan järeldused tabelina. Iga Grenzsteini tegevuse teise poole aasta kohta teen ühe rea, lisaks esimese rea tema tegevuse kõige esimese aasta kohta. Naabermaja vaibakloppimispuude juurde toodi autoga klopper. See oli vajalik vist sellepärast, et naabermajal olid kõrgemad vaibakloppimispuud kui meie majal ja ilma abivahendi toomiseta poleks seal kloppima ulatunud. Klopperit ei saanud kohe tagasi viia, vaid see pidi natuke aega paigal olema, et inimesed seda kasutada saaks.

*
Olin kirjandusmuuseumis. Seal oli seina peal tabel, kuhu tuli kirja panna, kes mis materjale kasutab. Vaatasin tabelit tükk aega. Mõtlesin, et pean töötajalt küsima, kas tabelisse tuleb kirjutada ainult kojulaenutused või ka lugemissaalis lugemised.

0 vastukaja: