kolmapäev, september 09, 2015

Kreutzwaldi kirjavahetus

Ema ütles ühe taskuarvuti kohta, et ta hästi ei tunne seda. Vastasin, et sellel on ju vähe nuppe. Tegelikult oli tal teistest kõrgemal ka selline nuppude rida, mille tähendust ma ei teadnud. Neid ma ei kasutanud, aga nendega sai vist reguleerida ekraani heledust ja helisignaalide kõla.

*
Kreutzwald olevat vahetanud kirju algul ainult Koidulaga ja hiljem olevat tal tekkinud ka teine kirjasõber. Ma olin Kreutzwaldi kogutud kirjavahetuse köiteid näinud ja nende paksuse järgi oleks arvanud, et tal oli veel rohkem kirjasõpru. Kui ta sai teise kirjasõbra, siis ta pidi kaks korda rohkem kirjutama ja tekkisid probleemid ajakasutusega. Aja parajaks tegemiseks kuulas ta õhtuti raadiot. Arstina ta teadis, et raadio kuulamine kahjustab kuulmist. Et seda tasakaalustada, tegi ta hommikuti visuaalseid tähelepanekuid. Sellest oli tema kirjades jälgi, kui ta kirjutas, et nägi punast taime, samuti oli juttu muude asjade värvist.

*
Kõndisime läbi Annelinna. Üks kohalik elanik ütles, et ta ei tea, millisesse kooli last panna. Vastasin, et siinkandis on kõige parem kool Miina Härma. Seal võib küll õppimine raskeks minna, aga kooli lõpetab vast ära. Kohalik elanik ütles, et õppimine läheb jah raskeks. Jõudsime Miina Härma õuele. Koolile oli tehtud palju juurdeehitusi, see oli nüüd hiidkool tohutu õpilaste arvuga. Õue kaugemas otsas oli näha ka koolimaja vanemat osa. Vaatasime näitust. Luuletused olid näitusele pandud kategooriate kaupa. Ühe kategooria nimi oli "ENSV vastu". Nõukogude ajal ei oleks sellist saanud olla. Näitusel oli marju, mis võibolla ei kõlvanud enam süia. Tõnu ütles, et üks tema klassivend on vaimustatud fašismist. Vastasin, et selles vanuses on see tavaline, hiljem läheb see tavaliselt üle. Mõni on vaimustatud satanismist. Siis tuli mulle meelde, et Tõnu klass ei olegi enam kooliealine. Ütlesin, et praegu. Öeldi, et aga Krister. Küsisin, kas teised olid näinud Kristeri eelmise päeva ajaleheartiklit. Selle lõpetas ta lausega: "Minus peituv väike batka tunneks selle üle uhkust."

0 vastukaja: