kolmapäev, juuli 27, 2016

Kerese kirjad

"Paul Keres. Mälestusi, materjale, kirju". Koostanud Paavo Kivine. Olympia 2015. 606 lehekülge. Viimati loetud leheküljest 335 kuni lõpuni.

Sain läbi kolmest tsüklist koosneva raamatu viimase, kirjade tsükli. Enne selleni jõudmist oletasin, et see on minu jaoks kõige huvitavam, kuna olen ise aastaid kirjade kirjutamisega tegelenud ja et kirjad antud teoses on Kerese enda kirjutatud.

Kirju on raamatus peamiselt kahele inimesele - ajakirjanik Paul Tammele ja väliseestlasest heliloojale Tubinale. Kirjad Tammele on kirjutatud noorena ja nende kirjutamise ajal huvitas Kerest ainult male. Seetõttu olid need minu jaoks loodetust vähem huvitavad, aga tuletavad meelde, et nooremana oli vist male ka minu enda huvide hulgas vahepeal esikohal. Keres kirjutab Tammele, et peab välkturniiril halvemat tulemust kui 100 protsenti võimalikust läbikukkumiseks, samas halvustab ta Tamme mänguoskust. Mõned laused neis kirjades on sellised, et kui mulle selliseid saadetaks, siis mul vist kaoks tahtmine sellise inimesega kirju vahetada. See on mõnevõrra ootamatu, kuna Kerest on tavaliselt kiidetud üliviisaka inimesena. Aga on tavaline, et nooremana ollakse ebaviisakamad, kuigi mõni võib kibestuda ka vanadushaiguste tõttu. Kirjadest Tammele sain teada, millele ma Kerese artiklikogu koostades ei mõelnud, et kõik ajalehtedes Kerese nime all ilmunu ei olnudki tema enda kirjutatud, vaid osa kirjutas Tamm. Aga kui nad olid omavahel kontaktis, siis Kerese isikupäraga ilmselt siiski arvestati.

Kirjad Tubinale on huvitavamad. Neis ei ole juttu ainult malest, vaid ka muudest asjadest. Seetõttu võiksid need lisaks maletajale huvi pakkuda ka malet mitte mängivale ajaloolasele. Keres kirjutab kaupadest ja kaubapuudusest Nõukogude Eestis, tervise halvenemisest, ka malest, aga mitte väga palju Tubina erialast muusikast. Kui kirjades Tammele mõtles Keres sellele, kuidas male abil raha teenida, siis kirjades Tubinale on päevakorda tõusnud küsimus, kuidas olemasolevat raha kulutada. Tubin aitas Kerest korduvalt erinevate masinate või nende varuosade ostmisel. Ühel korral kirjutab Keres, et tahaks midagi osta, aga ei tea, mida on olemas. Üldiselt uuris ta kaupu siiski hoolega, sest masinatest kirjutades paneb ta kirja ka nende täpse margi. Kui nooruses mõtles Keres turniiril sajaprotsendilise edu saavutamisest, siis hiljem ütleb ta juba, et igal võistlusel ei ole koht nii tähtis ja et ei tahagi väga pikki turniire mängida. On arvatud, et Keres suri noorelt, aga ise peab ta ennast 50. eluaastatel juba vanaks.

Varem olen kuulnud ja lugenud, et hea malemänguoskus on päästnud maailmameister Alehhini ja Tartu meister Kullamaa elu. Nüüd lugesin, et mõningatel andmetel ka Kerese elu. Aga on olnud ka teistsuguseid aegu - Ivan Julma ajal oli Venemaal tsaari males võitmine eluohtlik, nagu kirjutati ühes kroonikas.

0 vastukaja: