neljapäev, august 25, 2016

Probleem lause keskel

Vaatasin raamatust Karpovi kommentaaridega malepartiid. Valge käis g4 ja h4, seejärel tegi lühikese vangerduse. Karpov kirjutas, et ärge ajage seisu niimoodi lühikese vangerdusega rahulikuks, mängige ründavalt nagu uus Keres. Hakkasin seda partiid koos Toomaga otsast peale vaatama. Toomas tahtis käia nuppu ühele väljale, aga ütlesin, et käiakse teisele.

*
Kõndisin mööda teed kodu poole. Puhus tugev tuul. Jõudsin kanali koha peale. Mõtlesin, et üle lageda välja on tuul veel tugevam, mul oleks parem minna üle tee ja majade taha varju. Ma siiski ei läinud. Üks poiss kandis süles avarii läbi teinud ja kägaraks sõidetud autot. Natuke maad ta võis seda kanda, aga mida pikemalt, seda raskemaks pidi tal minema. Tee oli tema jaoks liiga pikk.

*
Istusime kooli kohvikus. Sealt läksime tundi, mida andis joonistamisõpetaja. Mõned tüdrukud tulid kohale alles tunni lõpus. Mulle olid nad juba varem öelnud, et tulevad tunni lõpuks, aga nüüd õpetaja käest palusid hilinemise pärast vabandust. Üks tüdruk seletas, et jäi hiljaks sellepärast, et nägi enne õpetajat ennast kohvikus. Tundi andis eesti keele õpetaja. Pidi algama kontrolltöö osa peale, mida ma ei osanud. Õpetaja kutsus mind vastama. Läksin klassi ette. Sain lause, mis oli kergem kui ma ootasin. Ütlesin, et selles on vist kõiki tähti üks kord. Hakkasin seda tahvlile kirjutama. Kirjutasin pikkade ja kitsaste tähtedega. Kirjutusvahend oli halb, vahepeal ei tahtnud see jälge jätta ja vahepeal jättis tahvlile liiga vedelat jälge. Seetõttu ma katkestasin kirjutamise ja vastasin edasi suuliselt. Nüüd nägin, milles peitub selle lause raskus - ei teadnud, kas lause keskel on liitsõna või kaks eraldi sõna. Mõtlesin, et "järele" ja "järgi" puhul on vist kirjutamisviis erinev. Pakkusin ühe variandi välja. See vastus oli vale ja sain hindeks ühe. Siis olid kõik minu blogisissekanded ka ühele kirjutatud. Asusin teele direktori kabineti poole, et õpetaja peale kaevata. Mõtlesin, et räägin, et ta pani hinde ainult ühe lause põhjal. Mul oli selles lauses ka kõik peale ühe märgi õige. Ma olen lugenud vanu ajalehti ja tean, et kõigil aastatel ei ole keelereeglid üldse samad. Direktori kabinetis hoidsin käes väikest märkmikku. Mõtlesin, et sellises formaadis märkmik on väga ilus. Ainult et õpetajale võibolla ei meeldinud, et mul selline on, sest ta võis karta, et ma hakkan tema ainet ka sellisesse kirjutama ja talle on see paber lugemiseks liiga kitsas. Märkmiku vahele mõtlesin panna lahtiseid lehti. Tegelikult sellised lehed oleks märkmiku kasutamise vähem meeldivaks teinud.

0 vastukaja: