reede, oktoober 28, 2016

Ajaloolise romaani kaart

Lehitsesin raamatut "Egeri tähed". Selles oli ka maakaart. Kuna raamat oli trükitud Nõukogude ajal, oli kaardil teistest rasvasemate piiridega trükitud Moskva suurvürstiriik. Hilisem Vene riigi ala oli juba üleni riikidega kaetud. Riikide nimede järgi oli näha, et mõnes neist elasid muud rahvad kui venelased, nende rahvaste hilisem elukoht oli teine. Ühe riigi nimi oli padrikuriik, mis näitas, et seal oli palju puid ja vähe inimesi. Moskva suurvürstiriik oli juba kõige suurem. Oma suuruse tõttu oligi tal õnnestunud hiljem teised riigid vallutada.

*
Meie pere auto seisis kodu ees parkimisplatsil. Mina istusin auto tagaistmel, teised pereliikmed olid tuppa läinud ja üks Pille tuttav tüdruk istus roolis. Ta hakkas sõitma maakoha suunas. Ma ei teadnud, kas tal on luba sõitma hakata, kui ta pole perekonna liige. Ta rääkis, et üks minu sugulane tüdruk on avaldanud luuletusi. Meenutasin, et vist jah. Tüdruk täpsustas, et sellel teisel tüdrukul on ilmunud kolm luulekogu ja ühel teisel minu sugulasel tüdrukul kaks.

*
Läksin malemängu koha suunas. Kui möödusin meie endisest hoovist, oli naabermaja otsmise trepikoja ees üks vana naine, kes mind vanast ajast mäletas ja hakkas minuga rääkima. Ta ütles, et ma olen kasvatanud kaheksat venda. Parandasin, et nelja. Naine küsis, mida ma õppima lähen. Vastasin, et mul on juba magistriõpe lõpetatud. Seda ma ei hakanud lisama, et selle lõpetamisest on ka juba kümme aastat möödas. Naine vangutas sellest hoolimata pead, et aeg on kiiresti lennanud. Ta kõndis minema. Mina läksin malemängumajja. Olin täna väga unine, aga sellest hoolimata otsustasin turniiril osaleda.

*
Ema ütles, et tänaseks on lubatud pikemat maavärinat kui Eestis seni on olnud - veerand tundi. Maavärin hakkas pihta. Lamasin voodis ja tundsin, kuidas see tugevalt vappus. Pärast maavärinat vaatasin aknast välja. Vaatepilt oli maavärina tõttu muutunud, nüüd oli see akna taga jälle selline, nagu oli Kaunase puiestee hoov olnud lapsepõlves. Läksime õue maavärina tagajärgi vaatama. Elasime Uuel tänaval. Mõne maja asukoht oli muutunud. Jõudsime ühtede sugulaste majani, millest osa oli kokku varisenud. Ma ei teadnud, kas keegi surma ka sai. Aga see maja oli olnud maavärinatagi varisemisohtlik. Sugulased olid seda teadnud ja maavärina ajaks majast välja tulnud, istudes maja kõrvale laua taha. Nad istusid seal ka pärast maavärina lõppu.

0 vastukaja: