esmaspäev, märts 06, 2017

Nekroloogi lugedes

Lugesin "Sirbist" Lembit Kurvitsa nekroloogi. Kurvits on autor, kes on mind mõjutanud. Ühel korral lugesin "Loomingust" tema autobiograafilist kirjutist, kus ta tegi juttu oma terviseprobleemidest. See oli huvitavalt kirjutatud ja see on õhutanud ka mind rohkem oma terviseprobleemidest kirjutama. Varem ma ei tahtnud neist isegi arstile rääkida.

Nekroloogi järgi tahtis Kurvits olla romantik, aga oli tegelikult realist. Stiilide määramine pole nii kerge. Kui autor põeb psühhoosi, mida suuremal osal inimestel ei ole, siis kõigi lugejate jaoks ei pruugi tema autobiograafia reaalsus tunduda. Kannatustest kirjutamine on küll realistide teema. Aga kannatustest on kirjutanud ka Poe, kes loetakse romantikuks. Kurvitsat ma pole nii palju lugenud, et seisukohta võtta.

Üks minu ja Kurvitsa erinevus oli, et mina olen karsklane, aga tema tarvitas alkoholi. Seda ta poleks pidanud tegema. Arstiteaduslik raamat ütleb, et sellise haigusega alkoholi tarvitada ei või, sest see tugevdab alkoholi toimet. Elu lõpul jättis Kurvits vist siiski joomise maha.

Nekroloogis kirjutatakse, kuidas Kurvits pakkus sümpaatsetele inimestele kommi, aga eluajal räägiti rohkem, kui palju ta kerjas. Häda ajab härja kaevu ja raha peab kuskilt saama. Kui keegi on nõus raha andma, võib see vaeses inimeses tänutunnet tekitada ja siis ta võib omakorda lahkemalt teistele midagi pakkuda. Üks kerjus ütles mulle ükskord tänaval, et kui keegi keeldub talle raha andmast, siis ta annab sellisele inimesele ise.

Ükskord olin saunas, kui sinna tuli ka Kurvits. Aga teda polnud kutsutud ja lisaks teati, et ta võib ebameeldivalt käituda, seetõttu aeti ta minema. Ma ise tema lahkumist ei nõudnud, aga ma ei öelnud ka midagi tema kaitseks.

See oli vist ühel teisel korral, kui Kurvits astus uuesti saunast läbi ja hakkas elu üle kurtma. Talt küsiti, kas ta tööl käib. Aga haigusega võib esiteks töö tegemine raskem olla ja teiseks kui inimene siiski suudab tööd teha, kardetakse talle seda anda.

Nägin Kurvitsat ka ühel raamatuesitlusel. Ta ilmus kõne ajal uksele ja küsis kõnepidajalt raha. See ütles, et kui Kurvits segamist ei lõpeta, siis ta ei saa ka järgmine kord raha. Seega täielikult andmisest ei keeldunud.

0 vastukaja: