pühapäev, juuni 11, 2017

Haagi-Moskva turniir

Läksin Erikuga õpetaja kabinetti kaasa. Erik seisis kassajärjekorda ja mina tema kõrvale. Meie taha tuli kaks tüdrukut. Erik läks viisakuse pärast tüdrukutest tahapoole. Läksin temaga kaasa. Siis mõtles Erik ümber ja läks etteotsa tagasi, mina läksin jälle kaasa. Selja taga seisjate arv kasvas pikaks. Kui Erik oli kassast läbi käinud, tahtsin selle ette minna mina, aga üks tüdruk keelas, kuna ma olin seisnud Eriku kõrval, mitte selja taga, tüdruku meelest polnud see järjekorras seismine. Küsisin, kas ma pean minema siis kõige lõppu. Tüdruk vastas jah. Surusin talle selle eest rusika vastu lõuga, nii et ta hambad plaksatasid kokku. Kassasse oli ilmunud silt, et pöörduge järgmisse kassasse. Aga kui sinna läksin, oli seal silt, mis suunas kolmandasse kassasse. Läksin kolmandasse.

*
Vaatasin Kerese Haagi-Moskva turniiri raamatut. Vaadatav partii oli Nimzo-India kaitses, ma vaatasin mustade poolt. Must käis oda b4 ja andis teise odaga a-liinilt tuld. Valge käis Rb1-c3. Must taganes odaga d6. Tavaliselt avangus nii palju ühe viguriga ei käidud. Ma ei saanud aru, kuidas sai neid käike teha, kui valge kuningal oli vist a-liinilt tuli peal. Valge käis Ke1-d1. See oli üllatav, et suurmeister loobus vangerdusest. Meile oli maletrennis õpetatud, et alati tuleb vangerdada. Vaatasin, kes mängivad. Selgus, et see polnudki põhiturniiri partii, vaid turniiri ajal antud simultaani oma. Mõtlesin teistele rääkida, et seda raamatut tasub vaadata, selles pole ainult nende partiid, kes pealkirja järgi teada on, vaid mängijaid on rohkem. Mustadega mängis Ustav ja valgetega veel nõrgem mängija.

*
Läksin klassiruumis ühe laua juurest teise juurde. Lauri K. rääkis midagi. Küsisin, kas ta rääkis minuga. Ta oli rääkinud ühe teise poisiga. Räägiti, et kellegi sõnul oli talle jutuajamine Kelamiga vapustav. Ta kirjutas selle hiljem üles ja nägi õudusunenägusid. Ütlesin, et ma tean, ei räägitud poliitikast, vaid ufodest. Lauri hakkas naerma. Ütlesin, et enne poliitikuks hakkamist oli Kelam ufoloog. Lauri naeris uuesti.

0 vastukaja: