laupäev, juuni 24, 2017

Paide ja Riia

Meie klass proovis tänavu uuesti ülikooli astuda. Üksteise järel selgus, et üks ja teine klassikaaslane ei saa sel korral sisse. Eelmine kord me olime sisse saanud, sest keskkool oli eksamite tegemise treeninguks, tänavu sellist treeningut ei olnud.

*
Selgus, et sellel teel, mida ma olin seni pidanud Paide Uueks tänavaks, on esimesel lõigul majad teise tänavanimega. Uue tänava siltidega oli aga hiljem ära keerav harutee. Ühel korral oli üks mees, kes Paidet tundis ja tahtis sinna uuesti minna, mult Tartus küsinud, kus Paides Uus tänav asub. Olin öelnud, et see on bussijaamast ära keerata. Nüüd selgus, et sellise õpetuse peale ta võis tänavat mitte leida, kui nägi, et sealt ära keerates tulevad teistsugused sildid.

*
Vaatasin ühest raamatust vana Riia ja Läti kaarte. Leidsin sealt selliseid riiginimesid, mis ei olnud mulle varem tuttavad. Riia oli üks linn, aga jagunes mitme riigi vahel. Olin kirjutanud hiljuti Euroopa ajaloost ühe riigi nime kasutades, aga nüüd nägin, et ka keskaegse Euroopa kaardil olid teistsugused riiginimed kui praegu. Üks poiss hakkas ühte ajakirja vaatama. Tundus, et tal oli eesmärk sealt naiste pilte leida.

0 vastukaja: