teisipäev, jaanuar 02, 2018

Mälestuste intervjuu

- Kas blogi mälestuste rubriik on nekroloogide rubriik?
- Nii see polnud algselt mõeldud. Selles võib avaldada ka muul teemal mälestusi. Mis sind huvitab?
- Näiteks on mul meelde jäänud, et oled näinud unes koolisööklat. Milline koolisöökla tegelikult oli?
- Koolisööklas käisime söömas söögivahetunnil. Üldmulje oli, et kodused toidud maitsesid rohkem. Aga mõni toit oli ka koolisööklas parem. Kodus mulle kõik supid ei maitsenud, aga mõnda võisin süia. Koolisööklas oli veel parem hernesupp kui kodus. Samuti mulle maitses, kui pakuti magustoiduna kohupiimatoitu, joogiks rosinakisselli või põhitoiduna makarone. Seevastu kartulid olid kodus paremad kui koolis.
- Hiljem tehti kooli lisaks sööklale ka kohvik. Kummas sa siis sõid?
- Ma sõin endiselt põhiliselt sööklas. Kooli kohvikus käisin kooli ajalehte ostmas ja vaba tunni ajal järgmiseks tunniks õppimas. Ma ei mäleta, kas ma kooli kohvikust üldse midagi söödavat ostsin. Võibolla oleks seal müüdavad saiakesed mulle rohkem maitsenud, aga võibolla ma mõtlesin, et need ei ole nii tervislikud, või oli vana söögiruum lihtsalt harjunum. Sööklas sain ma vist ka kooli lõpuni paljulapselise pere liikmena tasuta süia, aga kohvikus oleks pidanud kõige eest maksma.
- Kas klassikaaslased eelistasid kohvikut või sööklat?
- Osad eelistasid ilmselt kohvikut. Mõni ei tahtnud kunagi kooli sööklas süia, isegi kui tal oli söögiraha makstud. Mulle kõik söökla toidud ei maitsenud, aga ma käisin sööklas järjekindlalt ja vähemalt midagi suhu panin. Keskkooli ajast ma ei mäleta üldse, et minu klassikaaslasi oleks eriti palju sööklas käinud, siis eelistas neist ilmselt suurem osa kohvikut. Aga sööklas oli suurem saal, sinna mahtus korraga rohkem inimesi. Võibolla kohvikus olid inimesed erinevate vahetundide ja tundide peale ära hajutatud, sööklas käidi kindlamal vahetunnil.
- Kas sa pärast kooli lõpetamist oled käinud rohkem kohvikus või sööklas?
- Ma pole selle üle väga mõelnud, kummas ma käin. Palju ei olegi käinud, põhiliselt söön kodus. Vahel olen käinud kellegagi kohvikus juttu ajamas ja polegi midagi söögiks ostnud. Kui on kutsustud söögiasutusse sünnipäevapeole, siis olen käinud. Samuti pole ma saanud teistes linnades viibides kodus süia ja olen pidanud leidma muid võimalusi, aga ma reisin ka vähe. Vahel tehakse maleturniiril söögipaus, mille ajal koju minna on liiga kauge. Aga siis ma olen ostnud midagi söödavat üldse poest ja läinud seda mängumajja sööma.
- Mida maletrennikaaslased sõid?
- Maletrennis tavaliselt ei söödud. Kui olime nooremad, siis näriti palju nätsu. Ühel noorteturniiril panin tähele, et võitsid kõik, kellel oli suus näts. Siis panin järgmise vooru ajal ise ka nätsu suhu. Koos sõime võistlusreisidel ja laagris. Esimest korda laagrisse minnes muretsesin eriti, et kas mulle sealne toit maitseb, aga see osutus ootamatult heaks. Laagris olles käisime ka kauges poes ja ostsime magusat. Hiljem hakkas mõnele maletajale maitsema õlu. Ma mäletan, et kui käisime Riias mängimas, siis üks trennikaaslane igatses kõige rohkem apelsini, mida ta müügilt ei leidnud, aga treener tahtis koju jõuda ja õlut juua.
- Kas tähtsam oli kool või maletrenn?
- Kool lõppes ühel päeval ära, aga malet mängin siiamaani. Kooli läksin käsu peale, aga maletrenni vabatahtlikult. Aga kui ma mõlemas veel korraga käisin, siis kooli peale kulus ilmselt rohkem aega. Praegu mul feisbukis on rohkem klassikaaslased kui trennikaaslased. Need maletajad, kes seal on, ei ole ka suuremalt osalt spordikoolist, vaid mujalt tuttavaks saanud. Aga kui ma tahan olla eelkõige ajaloolane, siis kõige tähtsam õppeasutus oli ehk ülikool. Ülikooli ajal oli küll nii, et õppisin ainet, aga juttu ajasin neil aastatel rohkem maletajate kui õpingukaaslastega, vähemalt mängupäevadel. Malet mängides tehakse midagi koos, aga ajaloo uurimine on rohkem surnutega suhtlemine.
- Jõudsime tagasi surma teema juurde. Kas sa oled mõelnud rohkem surnud kuningatest või surnud maletajatest?
- Poliitilist ajalugu olen lugenud rohkem kui maleajalugu. Aga maletajate hulgas on palju selliseid, kellega olen ise mänginud ja kes on hiljem ära surnud. Kuningatest olen viibinud ühisel üritusel vist ainult Rootsi omaga.

0 vastukaja: