neljapäev, veebruar 08, 2018

Vietnam raamatutes

Kirjutasin listi:

Vaatasin veel mõningatest raamatutest informatsiooni Vietnami sõja või Vietnami kohta. Kolmeköitelise teose "Maailma maad ja rahvad" aastal 1932 või osalt 1931 ilmunud teises köites ei kasutata nimetust Vietnam, vaid Annam. Ka aastal 1989 ilmunud ENE kaardiköites, kus riigi nimi on küll juba Vietnam, asub selles riigis Annami mäestik. Mägisus on ilmselt üks põhjus, miks riik sõjas edukalt vastu pani, nagu Tšetšeenias. Teine põhjus võib olla metsasus, nagu Soomes. Maad Annamiks nimetav raamat nimetab selle elanikke annamiitideks, mitte vietnamlasteks. See oli tol ajal osa Prantsuse valdustest, aga oli olemas ka kohalik kuningas. Mõnda autorit lugedes võiks arvata, et inimesed muudab julmaks kommunism, aga selles teoses räägitakse sealsete elanike julmusest juba seoses kommunismieelse ajaga.

Aastal 2003 ilmus eesti keeles raamatu "Charles de Gaulle" tõlge. Sellest selgub, et kuigi Vietnam oli Prantsusmaa kaduma läinud valdus, ei vaadanud Prantsuse president de Gaulle sellele hea pilguga, et Ameerika kui suur riik seal Vietnami kui väikse riigi vastu sõdis.

Aastal 2006 ilmunud raamatus "Hruštšov ja tema aeg" on registri järgi vaid ühel leheküljel mainitud Stalini ja Vietnami juhi Ho Chi Minhi kohtumist, märksõna Vietnam registris ei ole, kuigi on teiste maade nimesid. Seevastu aastal 2004 ilmunud teoses "John F. Kennedy. Katkenud elu. 1917-1963" on Vietnamist juttu palju ja saab ka teada, mis ameeriklastele samal ajal veel tähtis oli. Kui Kissinger nimetas Vietnamis tuumarelva kasutamise võimalust, siis Kennedy ajal ähvardas puhkeda tuumasõda nii seoses Berliini kui ka Kuuba sündmustega.

Et nädal tagasi kirjutasin Vietnami markidest, siis vaatasin, kas neid mu enda margialbumis on. Sellest leidsin ühe Vietnami margi, millel on kujutatud puuoksi. Margilt ma aastaarvu ei leidnud, aga kogusin marke 1990. aastate esimese pooleni. Kuskil olen vist näinud ka kaktusepiltidega Vietnami margiseeriat, see võis olla õe albumis. Kunagi olen vist kandnud Vietnamis valmistatud ketse.

0 vastukaja: