kolmapäev, august 22, 2018

Elva ajaleht

Täna käisin ajalehekogus lugemas Elva ajalehte "Elva Postipoiss". See oli mul esimene kord seda ajalehte lugeda, kuigi minust võib seal varem kirjutatud olla. Vähemalt kui käisin ükskord Elvas malevõistlustel, siis üks ajakirjanik tegi seal suure hoolega märkmeid. Ja võibolla mainiti ka seda Peedu-teemalist raamatut, kus tänavu minu kaastöö ilmus, aga seda ma ei hakanud kontrollima.

Enne kodust väljumist sain ühe Elva uudise teada juba arvutist. Elvast pärit kursusekaaslasel on värskelt laps sündinud. See polnud siiski ajalehekokku mineku põhjus, see oli mul juba varem plaanis.

Ma olen rohkem Peedu inimene. Peedu on ametlikult Elva linnaosa, aga tavaliselt Peedut Elvaks ei nimetata. Peedult Elvasse käisin vanasti randa ja poodi, malevõistlustele olen Elvasse sõitnud kaks korda otse Tartust.

Peedu kohta kirjutati Elva lehes, et on tekkinud mõte panna Peedu rongipeatusesse laulja Tõnis Mäe ja kass Teofrastuse kuju. Tõnis Mägi ei ole ise kuju püstitamisest huvitatud, aga samas tahaks, et see saaks pronksi valatud. Ma tean ühte Peedu inimest, kellele ei meeldinud ka Tõnis Mäe muusika. Mulle meeldib rohkem, aga kuju ma väga ei poolda. See oleks siis nagu Tartus kahe Wilde kuju, kellel eluajal midagi ühist ei olnud, sest ka kass Teofrastus, kelle kohta Astrid Reinla on raamatu kirjutanud, ei olnud Tõnis Mäe kass ega ilmselt mitte ka Mäega samaaegne Peedu elanik.

Tuttavatest kirjutati Elvas elanud Väino Uibost. Ühel korral tema poeg arvas ühes teises lehes, et seda mäletatakse elu lõpuni, et ta lapsena laulis. Aga vana Uibo kohta kirjutati juba, et noorem põlvkond enam ei mäleta, et ta Elva linnapea oli. Ma veel mäletan, et see oli samal ajal, kui mina üliõpilane olin, Uibo käest sain juba mainitud malevõistlustel tänukirja osalemise eest. Uibo kirjutab, kuidas ta valiti Elva linnapeaks vastu enda tahtmist, ta elas sel ajal Rootsis. See on ajaloost tuttav asjade käik, viimati lugesin sarnast asja Pätsi eluloost Päästekomitee komplekteerimise kohta, et valida võidakse tagaselja.

Eelmine nädal "Järva Teatajast" lugesin, et tänavu on hea meeaasta. Ka nädalavahetusel peolauas oli juttu kiletiivalistest, et tänavu on palju herilasi. Ühel varasemal aastal räägiti, et vähe. Aga Elva lehe järgi on tänavune meesaak kehv. Põuaga olevat taimed õitsenud lühemalt ja see vähendanud võimalusi mee korjamiseks. Mõni mesinik rääkivat halvast saagist ja mõni ei kurtvat, aga Elva lehes sellist varianti ei mainitud, et keegi kiidaks.

Ajalehenimi "Elva Postipoiss" paistab olevat tuletatud "Tartu Postimehest". Sel juhul ütleks see, et kaks linna paiknevad lähestikku, üks on suurem ja teine väiksem. Või ma pole kindel, kas Elva on veel ametlikult linn, kui ajalehes oli midagi juttu ka haldusreformist.

0 vastukaja: