reede, november 09, 2018

Kaelkirjakud

Kaelkirjak peaks olema koos kaelaga kõige kõrgem imetaja. Või kõige suurem imetaja on sinivaal, pea või saba peal seistes oleks ta ilmselt suurem. Kõhust seljani ei tea. Maismaaimetajatest peaks kaelkirjak vähemalt kõige kõrgem olema.

Olen käinud kahes loomaaias, aga ei mäleta, et oleksin kaelkirjakut lähedalt näinud. Ei ole ka kindlat vastupidist mälestust. Meil oli Hongkongi mänguloomade komplekt ja selles oli kaelkirjak olemas. Olid vist olemas nii suur kaelkirjak kui ka tema poeg. Neil olid sellised jalad, et nad ei tahtnud hästi püsti püsida. Algul olid nad täpilised, hiljem kulusid täpid maha, jäi järgi pruunikas või oranžikas värv. Praegu need loomad vist enam alles ei ole, vähemalt ei tea, kus need võiksid olla. Aga nendega sai mängida nii oma lapsepõlves kui ka veel hiljem vennalastega.

Pikka inimest võidakse võrrelda kaelkirjakuga. Nimetuse poolest võrdleb sõna 'kaelkirjak' seda looma lehmaga, sest Kirjak on lehma nimi. Laulusõnades on ka kirjakud üldnimena hulga lehmade kohta. Kirjak tuleb ilmselt sõnast kirju ja peaks olema eelkõige kirju lehma nimi. Aga kaelkirjak pole mitte ainult kirju nagu osad lehmad, vaid nad on mõlemad ka sõralised. Kirjul lehmal on keha suurusega võrreldes siiski suuremad laigud kui kaelkirjakul.

/TÄIENDUS. Otsingumootori andmetel on sinivaal kaelkirjakust kõrgem - kaelkirjaku kõrgus võib olla 5 meetrit, sinivaalal kõrgus 8 ja pikkus 30 meetrit./

0 vastukaja: