laupäev, juuli 09, 2016

Kohtuprotsess kooliga

Mängisin Klausiga malet. Osa lamedaid nuppe oli pikas rivis üksteise külge haagitud, aga rivi ei pidanud lööma tervikuna, vaid selle seest sai üksikuid nuppe ühekaupa lüia. Tundus, et Klaus oskab teha sügavamõttelisemaid käike kui mina. Mul oli malelehes oma rubriik, kus avaldati iga kord üks minu partii. See oli vist viimastes numbrites ka ilmunud. Alguses see rubriik õigustas ennast, sest kuigi ma mängisin nõrgalt, siis vähemalt huvitavas stiilis. Aga nüüd oli minu stiil ka igavamaks muutunud.

*
Lähenesid keskkooli lõpueksamid. Veel ei olnud välja kuulutatud, millistes ainetes need tulevad, aga võis vist ise ära arvata, et need on inglise keeles, saksa keeles, eesti keeles, matemaatikas ja ajaloos. Otsustasin, et hakkan nendeks juba õppima. Eelmine kord, kui olid olnud lõpueksamid, oli mul olnud rohkem vaba aega, aga nüüd ma olin eraldanud osa päevast sellistele asjadele nagu maletrenn. Aga mõtlesin, et eksamiteks õppimise ajal loobun kõigist tegevustest peale õppimise. Minu suur töövõime seisneski selles, et ma võisin päev läbi õppida.

*
Olin saanud teada, et üks klassikaaslane on meie koolist lahkunud. Esimesel korrusel sain teada, et lahkunud on ka teine klassikaaslane. Hakkasin minema kolmandale korrusele tundi. Kolmandal korrusel sain teada, et meie kooli õpilane ei ole enam ka Kristjan K. Olin üks päev pealt kuulnud, et tal vaidles õpetajatega. Pärast seda oli toimunud kohtuprotsesse, mille tulemusel otsustati, et Kristjan ei ole enam meie kooli 10. ja 12. klassi õpilane ning deklareeriti, millistele seisukohtadele tema jääb. Kohtuprotsessi materjalid olid riiulil klaasi taga. Protokolle oli lühikese ajaga kokku saadud mitmeköiteline raamat. Mõtlesin, et õpetajad panevad õpilastele halbu hindeid, aga kui keegi õpetajat ennast kritiseerib, siis kritiseerija heidetakse koolist välja. Mõtlesin, et kui mina jääksin kooli vastu kohtu esimeses astmes süüdi, siis kaebaksin edasi teise astmesse ja seal süüdi jäämise korral Riigikohtusse ning seal süüdi mõistmise korral ka Euroopa kohtusse. Kulutaksin kogu oma varanduse kohtus käimisele ja hakkaksin tänaval elama. Koolist välja heitmise põhjus oli vist, et süüdimõistetu oli võltsinud klassipäevikus hinneteseisu. Võibolla ma olin ise ka klassipäevikusse hindeid kirjutanud, kuigi ma seda ei mäletanud. Juhul kui ma hindeid päevikusse kirjutasin, siis nalja pärast, mõeldes, et õpetaja saab aru, millised on kehtetud. Aga paistis, et sellest polnud aru saadud. Hakkasin meelde tuletama unenäo varasemaid kohti ja eelmisi unenägusid. Olin Narva maanteel. Ühel maal tõstsid koerad jalga auto ratta juures, teisel maal teises kohas.

0 vastukaja: