kolmapäev, jaanuar 10, 2018

Teoste tarbimine

Eile vaatasin arvutist ajaloosaadet. Seekordseks teemaks olid filmimees Pääsuke ja helilooja Eller. Mõtlesin, et lõpuks ometi muust kultuurist peale kirjanduse. Saatesarjas on räägitud varem nii poliitikutest kui ka korduvalt ühtedest ja samadest kirjanikest. Pääsukese kohta mainiti, et ta sai surma, kui kukkus ronginarilt peaga vastu lauanurka.

Lõunasöögiks paluti mul kartuleid keeta. Keemise ajal lugesin ajakirja "Keel ja Kirjandus". Kuna olin hiljuti lugenud Vergiliuse eepost, siis nüüd valisin lugemiseks "Kalevipoja" retsepstsioonist rääkiva raamatu arvustuse. Eesti arvustajaid olevat huvitanud, kui palju põhineb "Kalevipoeg" rahvaluulel, aga välisarvustajad olevat selle asemel pööranud tähelepanu valmisteosele. Leidsin, et Vergiliuse eepose ja "Kalevipoja" sarnasus on, et mõlemad on paganlikud. Mult küsiti, kas kõik eeposed ei ole paganlikud. Vastasin, et ei ole, "Rolandi laul" on kristlik ja vist veel mõni.

Hoida toodi üks vennatütar. Tema tahtis minuga palli mängida. Algul ta liikus ja rääkis elavalt, aga kui televiisor lahti tehti, siis jäi seda vaatama. Televiisorist vaatasime multifilme. Üks multifilm oli samuti rongisõidust. Aga multifilmi rongisõit läks erinevalt varem vaadatud saatest suuremate õnnetusteta. Multifilmis sõitis rong läbi Siberi. Maa oli valge. Mõtlesin, et Eesti on merelisema kliimaga, siis on kliimamuutusi lume kadumise näol varem märgata kui kontinentaalse kliimaga aladel. Multifilmi üks tegelane oli kirjanik ja seda näitasid tema prillid. Mind on mõni pidanud kirjanikuks ja mõni mitte, aga prillid olen ma endale vähemalt saanud.

Teine multifilm sarnanes minu blogile, sest seal näidati kordamööda koera sünnipäevaeelseid unenägusid ja tuba, kus ta magas. Lõpuks kui ta oli hommikul üles ärganud, näidati veelkord ühte unenäotegelast. Oleks nagu ilukirjandusest tuttav võte. Vennatütar vaatas multifilmid lõpuni, ma läksin enne lõppu teise tuppa tõlkima.

0 vastukaja: